De illusie van visuele illusies in woord en beeld gebracht

1 januari 2017

Het samenstellen van het boek Perceptual Illusions is onder andere ingegeven door de inhoud, het niveau van de voordrachten en het beschikbare materiaal tijdens een internationale studiedag over de aspecten van onze visuele waarneming en het veel voorkomende fenomeen van de illusie. De studiedag werd door Clotilde Calabi en Paolo Spinicci georganiseerd in september 2006 in het Italiaanse Gargnano.

De illusie van visuele illusies in woord en beeld gebracht

Perceptual Illusions

Tijdens de studiedag bleek er veel belangstelling te bestaan bij psychologen, filosofen en fysiologen voor de fundamentele achtergronden over het ontstaan van visuele en optische illusies en visuele prikkels bij het zien en waarnemen. In het algemeen is de belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van het verschijnsel van optisch bedrog en foute waarneming. Dat dingen dikwijls anders gaan dan gedacht, bedacht of aangenomen is inmiddels een herkenbaar alledaags verschijnsel.

Ofschoon objecten bepaalde eigenschappen, vormen en kleuren hebben, blijken telkens weer vreemde schijnbaar normale verschillen te kunnen zorgen voor opwindingen en verrassingen bij visuele waarnemingen en de verwerkingen in ons brein. Het onderzoeksgebied van perceptie en illusie heeft inmiddels ook belangstelling getrokken bij filosofen. Ook zij onderzoeken de oorzaken van de wereld van illusie of werkelijkheid in relatie tot de waarnemingsprikkels en de neurologische verwerkingen ervan, die uiteindelijk moeten leiden tot een echt en betrouwbaar beeld van de visuele werkelijkheid.

Door de combinatie van benaderingen van zien en waarnemen door de bril van psychologie en epistemologie en met een vleugje fysiologie is een zeer interessante uitgave ontstaan voor iedereen met professionele belangstelling voor perceptie en iedereen met meer dan interesse in dit boeiende en uitdagende vak- en studiegebied. Auteur Clotilde Calabi kon voor haar publicatie beschikken over een fors aantal uitstekende voordrachten over gezichtsbedrog, illusies, theorie en praktijk van perceptie en analyses van de schijnbare werkelijkheid.

Het studie- en referentieboek bevat 13 bijdragen van vooraanstaande en internationaal erkende wetenschappers. De artikelen zijn verdeeld in vier specifieke hoofdstukken, te weten “Wat is een illusie?”, “Waarheidsgetrouwe percepties”, “Bedriegen figuren en spiegels onze ogen” en “Spontane emoties en valse waarnemingen”. Het waardevolle en geïllustreerde studieboek eindigt met een literatuuroverzicht en een trefwoordenregister.

ISBN 978-0-230-34790-8, “Perceptual Illusions”, Clotilde Calabi, Palgrave Macmillan Publishers, 2012, 286 pagina’s.


Gerelateerde artikelen