De kunst van trompe l’œil zorgt voor magische illusies

27 mei 2019

De creatieve praktijk van het ontwerpen en aanbrengen van trompe l’œil-afbeeldingen op plafonds en wanden is al een eeuwenoude beeldtechniek voor het realiseren van magische beeldeffecten en gezichtsbedrog. Een illusoire ruimte wordt gerealiseerd door gebruikmaking van driedimensionaliteit en perspectief in de ontwerpen.

De kunst van trompe l’œil zorgt voor magische illusies

De technieken en de kunst van de trompe l’œil

Het is zelfs mogelijk met combinaties van eenvoudige lijnen en vormen gezichtsbedrog te creëren. De behoefte van de mens om binnen- en buitenruimten te decoreren is gelukkig nog steeds te bewonderen in vele overblijfselen uit zeer oude culturen. Dankzij de moderne renovatietechnieken en -kunsten kunnen we de veelal unieke beschilderingen bekijken.

In het kleurrijke boek bespreekt de auteur alle hulpmiddelen en basisgegevens om met succes aan de slag te gaan. Licht, schaduw en kleuren vormen de basis voor de ontwerper van de illusionistische afbeeldingen. Zich vooraf verdiepen in de techniek van 3dimensionaliteit en perspectief vormt de basis voor de meest succesvolle resultaten.

In het boek vindt de lezer en de kunstenaar alle informatie over verven, kleuren, ondergronden en het toepassen van perspectief. Dankzij de vele voorbeelden kunnen kunstenaars elke saaie omgeving veranderen in fascinerende en spectaculaire ruimten waarin het vertoeven weer een belevenis wordt. Er zijn voorbeelden van luchten, vergezichten, deurdecoraties, grisailles en gordijnen in dit leuke boekje kunstboekje.

ISBN 978-90-366-1453-8, “De technieken en de kunst van de trompe l’œil”, Francesca Veneri, Rebo Productions, 2003, 64 pagina’s.