Visuele fascinaties door het spel met omkeerafbeeldingen

31 mei 2019

Met de kleurrijk geïllustreerde publicatie “Drunter & Drüber” heeft de Duitse uitgever Amalienpresse een tweede boek van de succesvolle Amerikaanse illustrator en auteur Peter Newell in haar catalogus opgenomen. De nieuwe Duitstalige uitgave is een vertaling van de oorspronkelijk Engelstalige uitgave “Topsys & Turvys. Bij de merkwaardig en wonderlijk getekende voorstellingen draait alles om de lezer die na het lezen van de tekst onder het plaatje het boekje 180º draait om weer te genieten van een tweede voorstelling met een andere bijpassende tekst.

Visuele fascinaties door het spel met omkeerafbeeldingen

Drunter & Drüber

De vormgever van de Duitse vertaling heeft ook de oorspronkelijke tekst van Peter Newell weergegeven. Het geestige verrassingsboekje voor kinderen en volwassenen verscheen eerder in het jaar 1893. De plaatjes zijn bedacht en kleurrijk vormgegeven door Peter Newell (1862-1924). In 1912 verscheen de uitgave “The Rocket Book”, eveneens met omkeerbare plaatjes. Ook van dit beroemde boekje is bij dezelfde Duitse uitgever een Duitstalige editie in de catalogus opgenomen.

Visuele fascinaties door het spel met omkeerafbeeldingen - 2

De tekeningen en strips van Newell waren rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw razend populair bij het publiek. Zijn creativiteit kent nauwelijks grenzen, waardoor er heel leuke en verrassende om te draaien voorstellingen ontstaan. In het begin van de 20e eeuw verscheen een grote hoeveelheid aan ansichtkaarten, verzamelplaatjes en kleine affiches en gingen mensen deze uitgaven verzamelen. Ook kranten en tijdschriften hadden belangstelling en namen op grote schaal deel aan het verspreiden van omkeerplaatjes van Newell. Een heel vermakelijk en magisch boekje.

ISBN 978-3-939904-30-4, “Drunter & Drüber”, Peter Newell, Amalienpresse, 2018, 108 pagina’s.