Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (3)

25 mei 2019

Zijn bekendheid leverde in 1919 een aanstelling op als leraar aan het opleidingsinstituut Bauhaus in Weimar. Tevens is zijn kennismaking met Rudolf Steiner beschreven in de informatieve inleiding met een aantal belangrijke feiten en interessante weetjes in dit mooie en uiterst waardevolle eerste deel. Dan volgt de zeer uitgebreide en ruim geïllustreerde Ittens biografie over de periode tot en met 1938.

Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (3)

Johannes Itten

Daarin maken lezers door meerdere foto’s uit het rijkgevulde familiealbum, aangevuld met afdrukken van brieven, documenten, affiches, schetsen, aantekeningen en objecten, kennis met het actieve en fascinerende leven van Johannes Itten. De rust in zijn zeer jonge leven keert terug nadat zijn oom en tante de zorg voor hem en zijn zus op zich nam. Vanaf 1898 wonen zij in het Zwitserse Thun, waar Johannes vanaf 1899 tot 1 februari 1904 de lessen volgde op het plaatselijk gymnasium.

Dan start zijn creatieve leven en studeert Itten afwisselend als leraar en kunstenaar, leert kunstenaars kennen en toont in 1911 zijn eerste olieverf schilderij op een expositie. In het jaar 1913 wisselt hij gedachten en gegevens uit met tijdgenoten Baumeister, Schlemmer en Stenner en begint met het vullen van een kunstzinnig dagboek.

Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (3) - 2
Studie (positieve-negatieve-vormen), Johannes Itten, 1935, potlood en kleurpotlood op papier; afbeelding uit Johannes Itten, deel 1.

Het kunstboek geeft voorts uit elk levensjaar de meest opvallendste feiten en gebeurtenissen weer. In het gedeelte daarna volgt een chronologisch overzicht van alle werken van Itten. In 1907 ontstond zijn eerste schilderstuk met een landelijke voorstelling. Alle creatieve scheppingen tot in het jaar 1938 staan afgebeeld. Een eldorado voor alle kunstliefhebbers en docenten en studenten aan soorten kunstopleidingen.

ISBN 978-3-7774-3163-5, “Johannes Itten”, Christoph Wagner, Hirmer Verlag, 2018, 496 pagina’s, deel 1, 1907-1938.


Gerelateerde artikelen