Kunst van Max Ernst droeg bij aan start van surrealisme

30 mei 2019

In het boek “Max Ernst en de geboorte van het surrealisme” geeft kunsthistoricus en auteur Werner Spies een andere kijk op het fascinerende en illusionistische oeuvre van kunstschilder Max Ernst (1891-1976). Na zijn thuiskomst uit militaire dienst is Max Ernst direct weer op een kunstzinnige wijze actief en schildert en tekent werken met een “pre-surrealistisch” karakter.

Kunst van Max Ernst droeg bij aan start van surrealisme

Max Ernst und die Geburt des Surrealismus

Tevens maakt hij gebruik van een nieuwe vorm van kunstuitdrukking, namelijk die van de collage. Zijn nieuwe werken, die tussen 1918 en 1923 ontstonden, markeren niet alleen de drempel naar de surrealistische beeldwereld, maar droegen volgens André Breton ook bij aan het ontstaan van surrealistische schilderkunst. De auteur bespreekt en analiseert op gedetailleerde wijze werken uit die bijzondere periode.

Tijdens meerdere functies en contacten in de kunstwereld van de surrealisten heeft de auteur met meerdere kunstenaars overlegd en een relatie opgebouwd. Vanuit de inhoud van de gesprekken en observaties heeft Werner Spies de notities uitgewerkt en weergegeven bij de besprekingen van de kunstwerken.

Kunst van Max Ernst droeg bij aan start van surrealisme - 2

In de periode 1922/1923 schilderde Ernst het schilderij “Het rendezvous van vrienden”, dat afgebeeld is op de omslag van het boek. De kijkers maken kennis met de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. De persoonlijke benadering van de kunst van één van de surrealistische meesters maakt dit kunstboek tot een ontdekkingsboek voor alle liefhebbers van surrealistische kunst.

ISBN 978-3-406-73521-9
“Max Ernst und die Geburt des Surrealismus”, Werner Spies, Verlag C.H. Beck, 2019, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen