Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (2)

24 mei 2019

Na het compacte voorwoord volgt een bijzondere inleiding op de resultaten van een omvangrijk en fascinerend onderzoek dat uiteindelijk leidde tot een waardevolle inhoud van het eerste deel van de complete oeuvrecatalogus van Johannes Ittens werk en informatie over zijn boeiende en kleurrijke kunstzinnige leven.

Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (2)

Johannes Itten

Door zijn tweede vrouw Anneliese Itten zijn alle tot het moment van haar afsluitend onderzoek bekende feiten, gebeurtenissen, gegevens en beschrijvingen uit het kunstzinnige en creatieve werk en leven verzameld. Daaruit is de periode tot en met 1938 gedetailleerd in beelden en woorden in het boek weergegeven. Opwindend en inspirerend zijn vooral de afgebeelde schetsen en aantekeningen uit de dagboeken van Itten.

Van bijzondere verdienste zijn nog altijd zijn presentaties van een betekenisvolle, omvattende en een voor de praktijk opgezette kleurenleer, die overigens voor een deel is gebaseerd op de eerder beschreven metafysische bijdragen van Adolf Hölzel en de kleurenbol van Philipp Otto Runge.

Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (2) - 2
Ter gelegenheid van de viering 100 jaar Bauhaus bracht de Duitse Post de € 0,70 postzegel uit (Mi.3453). Ook Johannes Itten was enkele jaren als docent Kunst verbonden aan het opleidingsinstituut Bauhaus.

De auteur geeft in zijn inleiding informatie over het tot stand komen van de serie van drie boeken en alvast een compacte benadering van de vele bijzonderheden uit het leven en werk van Johannes Itten. Hij moest al op jonge leeftijd zelf zorgen voor zijn levensonderhoud en koos in de traditie van zijn al vroeg gestorven vader voor het leraarschap. Hij werd echter wel snel een zoekende naar een eigen intellectuele en creatieve levensbestemming. Ervaringen in zijn jeugd en belangstelling voor kunst waren de ingrediënten voor het aanvangen van een kunstopleiding.

Met telkens korte onderbrekingen studeerde hij aan diverse kunstacademies en voltooide tussendoor een lerarenopleiding aan de universiteit in Bern. In een periode tussen 1913 en 1916 werd hij geïnspireerd door de kleurenleer van Adolf Hölzel tijdens zijn kunstopleiding aan de academie in Stuttgart. Uit die tijd is ook zijn belangstelling voor de fotografie bekend. Zowel zijn activiteiten als leraar Kunst en Kunstgeschiedenis als zijn creaties als jonge kunstenaar werden zeer gewaardeerd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7774-3163-5, “Johannes Itten”, Christoph Wagner, Hirmer Verlag, 2018, 496 pagina’s, deel 1, 1907-1938.


Gerelateerde artikelen