Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (1)

23 mei 2019

Bij de Duitse uitgever Hirmer Verlag verscheen onlangs het eerste deel van een serie van drie kunstboeken, waarin het complete werk aan schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsen, meubels, kleurentheorie, objecten, sculpturen, boeken en vele andere kunstzinnige publicaties, voorwerpen en resultaten van studies uit een lange periode van 60 jaar creatief werken door de Zwitserse kunstenaar Johannes Itten (1888-1967) gedetailleerd en geïllustreerd worden behandeld.

Het veelzijdige oeuvre van kunstenaar Johannes Itten (1)

Johannes Itten

Het geheel van de drie omvangrijke kunstboeken bevatten meer dan 3000 afbeeldingen van zijn scheppingen. Het eerste deel is juist verschenen in het jubileumjaar van Bauhaus (1919-2019) en omvat de specifieke periode van 1907 tot en met 1938. Van alle delen zijn een Engelse en een Duitse editie beschikbaar. Kunstenaar Johannes Itten was een richtingbepalende kunsttheoreticus en tevens een prominente en gewaardeerde docent aan het opleidingsinstituut Bauhaus.

Het tweede deel verschijnt volgens planning in de herfst van 2019 en het derde deel zal volgens de planning in de herfst van 2020 verschijnen. In zijn voorwoord geeft de auteur en samensteller van de oeuvre-boeken een beeld over het werk en het tot stand komen van deze omvangrijke publicatie. Aan de serie is jaren gewerkt om de werken en de activiteiten te inventariseren, te onderzoeken en te beschrijven.

De basis voor de actuele inhoud van de kunstdocumenten is gelegd in 1972 door de publicatie van de resultaten van een wetenschappelijke studie van biografische documenten, archieven en informatieve bronnen. Het geheel uit die tijd is inmiddels aangevuld met meer dan 1000 werken uit alle herkenbare scheppingsperioden, met een aangevulde expositie- en literatuurlijst en met niet eerder gepubliceerde gebeurtenissen en feiten uit het leven van de Zwitserse schilder met grote invloed op kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7774-3163-5, “Johannes Itten”, Christoph Wagner, Hirmer Verlag, 2018, 496 pagina’s, deel 1, 1907-1938.


Gerelateerde artikelen