Hallo jij rode vos, met dank aan de heer J.W. von Goethe

13 mei 2019

“Op een avond, ruim 200 jaar geleden, zat Johann Wolfgang von Goethe te dineren in een herberg. Hij keek aandachtig naar de mooi rode jurk van de serveerster, die scherp af stak tegen de witte muur achter haar. Toen Goethe daarna naar de witte muur keek zag hij contouren van de jurk oplichten in een andere kleur, namelijk in het groen.”

Hallo jij rode vos, met dank aan de heer J.W. von Goethe

Hallo, Rode Vos

Met deze anekdote begint het kleurrijke kinderboek over een bijzonder fenomeen in de kleurenleer en de praktijk van het zien van kleuren. De visuele ervaring van Goethe was voor hem aanleiding te starten met wetenschappelijk onderzoek van kleuren, dat uiteindelijk in 1810 leidde tot het uitbrengen van zijn boek “Zur Farbenlehre”, een kleurentheorie.

Hallo jij rode vos, met dank aan de heer J.W. von Goethe - 2 Hallo jij rode vos, met dank aan de heer J.W. von Goethe - 3 Hallo jij rode vos, met dank aan de heer J.W. von Goethe - 4

Auteur en illustrator Eric Carle koos dit fascinerende onderwerp als hoofdmotief voor de kleurrijke publicatie “Hallo, Rode Vos!”. Een zeer succesvolle publicatie voor kleurdeskundigen, kinderen, ouders, onderwijsdoeleinden en voor geïnteresseerden in de wonderlijke wereld van visuele perceptie en magie van het optische spel met kleur.

ISBN 978-94-6229-064-8, “Hallo, Rode Vos!”, Eric Carle, Gottmer Uitgeverij, 2014, 2e druk, 28 pagina’s.