Experimenteren met illusies zorgt altijd voor verrassing

30 april 2019

Als vervolg op het uitgebreide artikel over de revolutionaire publicatie van de auteur Edi Lanners, die in 1973 verscheen onder de titel “Illusionen” en later ook vertaald werd in meerdere talen, kwamen wij in het bezit van de Franse editie. Op de titelzijde prijkt een afbeelding van één van de vele beroemde grafische kunstwerken van de Nederlandse graficus Maurits C. Escher, namelijk een later ingekleurde afdruk van de litho “Klimmen en dalen” uit 1960.

Experimenteren met illusies zorgt altijd voor verrassing

Le Livre des Illusions

Deze Franstalige editie heeft rond pagina 74 geen gedraaide gedrukte tekst van de overige pagina’s. Alleen voor pagina 74 is gekozen voor een gedeeltelijke draaiïng. De editie is bovendien niet uitgerust met de extra 2x vier experimenteerbladen. Er zijn overigens meerdere tekstbijdragen in het boek door gastauteurs geschreven.

De liefhebbers van optische illusies en professionele personen, die dagelijks onderzoek doen naar het systeem van zien, waarnemen, herkennen en ervaren, zullen ook in deze uitgave uitgebreid kennis maken met onder andere de geometrische illusies, de blinde vlek en nabeelden, bewegingseffecten in ogenschijnlijk vlakke figuren, anamorfosen, het spel met schaduwbeelden, zoekplaatjes, onmogelijke figuren en vele andere vormen van visuele en optische illusies en andere optische fenomenen van gezichtsbedrog. Het geheel aan teksten en afbeeldingen geeft elke lezer inspiratie en fascinatie om illusies te doorgronden.

ISBN 978-2-7357-0153-0, “Le Livre des Illusions”, Edi Lanners, Editions Acropole, 1990, 158 pagina’s.