Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (2)

29 april 2019

Ook ervaren lezers hoe weinig wij mogen vertrouwen op wat we zien, kunnen onthouden en hoe weinig wij direct kunnen omzetten in acties en in herinneringen. Duidelijk kunnen we vaststellen uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en experimenten dat we te maken hebben met complexe - en bijna magische - mechanismen en structuren bij de dagelijkse activiteiten van waarnemen.

Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (2)

Experiencing the Impossible

Het brede onderwerp van het boek wordt besproken in tien samenhangende hoofdstukken, eindigt met een conclusie, een uitgebreid literatuuroverzicht per hoofdstuk en een trefwoordenregister. In het eerste hoofdstuk is ingegaan op allerlei definities voor magie. Gaat magie over trucs, misleiding, illusies, speciale effecten, bovennatuurlijke, onmogelijke of ongeloof?

Op al deze begrippen en andere onderwerpen is een beschouwing gegeven. Natuurlijk zijn er specifieke onderdelen en begrippen uit de historie en de huidige moderne benadering van goochelkunst in beeld gebracht. Ook het geloof in magie krijgt de nodige aandacht van de auteur. Een definitie of verklaring voor het begoochelende spel tussen een visuele of optische illusie wordt gegeven in hoofdstuk vijf “Seeing is Believing”.

Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (2) - 2 Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (2) - 3 Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (2) - 4
Voorbeelden van postzegels uit een serie van vijf zegels ter gelegenheid van 100 jaar Magic Circle.

De ingrediënten voor de toegepaste magie bestonden in het verleden uit door magiërs zelf ontworpen en gebouwde apparaten. In de loop der jaren werden steeds meer geavanceerde toestellen en hulpmiddelen gebruikt om toeschouwers te misleiden. Goochelen is één van de oudste en meest duurzame vorm van visueel vermaak. Dit boek laat dat op vermakelijke wijze zien.

ISBN 978-0-262-03946-8, “Experiencing the Impossible”, Gustav Kuhn, The MIT Press, 2019, 276 pagina’s.