Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (1)

29 april 2019

In het onlangs verschenen aantrekkelijke lees- en leerboek “Het onmogelijke ervaren” gaat de auteur op een gedetailleerde wijze in op het fenomeen van optisch bedrog in waarneming, observatie en zelfs in ervaringen. Hij heeft de resultaten van een jarenlange studie en wetenschappelijk onderzoek samengebracht in dit praktisch geörienteerde boek voor psychologen, fysiologen, goochelaars en voor elk persoon met belangstelling voor het visuele en optische spel om kijkers bewust te bedriegen en om de tuin te leiden.

Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (1)

Experiencing the Impossible

De ondertitel van het boek “De wetenschap van de magie” geeft bovendien aan dat de auteur ook een boeiende geschiedenis beschrijft van het beroep of hobby van de goochelaar. De lezers krijgen fascinerende antwoorden en informaties op vragen als: “Wat zien wij wanneer een goochelaar een konijn uit de hoge hoed tovert of de gedachten leest van een proefpersoon?”, “Waarom applaudisseren we wanneer we in het ootje zijn genomen?”, “Waarom raken we geprikkeld bij het zien van illusionistische figuren?” en “Waarom heeft een goochelaar aan de tafel altijd zoveel aandacht?”

Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (1) - 2 Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (1) - 3 Betoverende visuele illusies door magische mechanismen (1) - 4
Sommige studenten van Gustav Kuhn noemen de optische illusies op deze postzegels visuele magie.

Deze en vele andere vragen leveren een schat aan informatie en antwoorden op en laat lezers weer eens flink nadenken over de wonderlijke wereld van het functioneren van ons brein. Gustav Kuhn, psycholoog en goochelaar, beschrijft het psychologische proces dat een basis vormt voor het opdoen van ervaringen door magie en informeert over intrigerende en soms merkwaardige inzichten in de menselijke geest. We zullen ons daarbij verbazen hoe weinig wij opnemen uit de ons omringende wereld, hoewel wij in het algemeen denken dat ons niets ontgaat. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-262-03946-8, “Experiencing the Impossible”, Gustav Kuhn, The MIT Press, 2019, 276 pagina’s.