Ontwerpen en tekenen van optische illusies is uitdagend

20 mei 2019

Bij het kijken naar en genieten van visuele en optische illusies komt bij velen vaak gedachten op van: “Hoe komen de merkwaardige onmogelijke constructies werkelijk tot stand?” en “Zou ik deze constructies zelf kunnen bedenken en tekenen?” Na het doornemen van de eerste pagina’s van het boek “Optische Illusies Tekenen” zijn de lezers direct overtuigd dat ook zij met enige oefening in staat zijn om zelf onmogelijke constructies en optische illusies te kunnen ontwerpen en te tekenen.

Ontwerpen en tekenen van optische illusies is uitdagend

Optische Illusionen Zeichnen

Om een sfeer te scheppen van “dat kan ik ook” geeft de bedenker en auteur van het boek na een kort voorwoord een inleiding over de principes van het perspectief, het perspectivisch tekenen en geeft aan dat de opgebouwde ervaringen door ons zien en waarnemen een belangrijke rol spelen bij het bekijken en begrijpen van onmogelijke vormen en optische verwisselingen. Een overbekend en telkens weer wonderlijk voorbeeld van optisch bedrog is de voorstelling van de olifant met vijf poten.

De specifieke tekenhulpmiddelen die de auteur gebruikt voor het tekenen van zijn optische fenomenen zijn besproken. Daarna behandelt de auteur in de vorm van 25 voorbeeldprojecten een gevarieerd aanbod aan eenvoudige ruimtelijke vormen, platte figuren en ingewikkelde constructies, die telkens door het toevoegen van specifieke rechte of kromme lijnen tot onmogelijke figuren en constructies om worden getoverd. Door de stap-voor-stap instructies kan iedereen de beginselen van optische illusies onder de knie krijgen.

ISBN 978-94-6359-074-7, “Optische Illusionen Zeichnen”, Jonathan Stephen Harris, Librero Verlag, 2018, 128 pagina’s.