Een fascinerende reis door de waarnemingspsychologie

28 mei 2019

Niet alles wat wij elke dag zien, horen en voelen komt overeen met de realiteit. Ons brein is namelijk een meester in het snijden in de informatie vanuit de zintuigen. Door dit verschijnsel is er een verlangen naar een andere of aangepaste vorm van waarnemen, die onze ogen ‘openen’ voor geluk, creativiteit en succes. Hoe wij een nieuwe vorm van zien en waarnemen met succes kunnen oefenen bespreekt auteur en neurowetenschapper Beau Lotto in zijn boek “Anders zien”.

Een fascinerende reis door de waarnemingspsychologie

Anders sehen

Hij zet de lezers aan het werk door spannende experimenten en de presentatie van een schat aan optische en visuele illusies en verwisselingen. Het geheel is een fascinerende en avontuurlijke reis door de menselijke waarnemingspsychologie. Met hoofdstukken als “De illusie van illusies”, “Welke zin hebben de zintuigen?”, “Leven in kleuren”, “Het onzichtbare zichtbaar maken”, “De kikker die droomt een prins te zijn” en “Informatie zonder betekenis” hebben de lezers een geweldige basis om ook zelf na te denken en te onderzoeken hoe wij zoveel als mogelijk is, met plezier, aandacht en een zinvolle betekenis weer kunnen waarnemen.

De ontwerper van de dikke pocket heeft allerlei typografische grapjes toegepast op meerdere pagina’s en tussen teksten. Bij het als visueel spel met de duim snel doorbladeren verschijnt in de rechteronderhoek een bewegend object in de vorm van een filmpje. Een waardevol, leerzaam en een inspirerend boek voor intense perceptie.

ISBN 978-3-442-15938-3, “Anders sehen”, Beau Lotto, Wilhelm Goldmann Verlag, 2018, 2e druk, 448 pagina’s.


Gerelateerde artikelen