De officiële Queen biografie gepresenteerd in 3dimensies

18 februari 2018

Voor de aanbidders, fans en liefhebbers van de wereldwijd bekende band Queen met sterzanger Freddie Mercury, kwam onlangs een volledige originele autobiografie beschikbaar. In het rijk geïllustreerde boek vertelt Brian May op persoonlijke wijze zijn levensverhaal en zijn belevenissen met deze populaire rockgroep. Op de voorzijde van de kartonnen box prijkt een driedimensionale lenticulaire actiefoto van Freddie Mercury. De box bevat een uniek document over Queen en een cassette met een bijzondere 3D-kijker om de vele foto’s in stereoscopische uitvoering te bekijken.

De officiële Queen biografie gepresenteerd in 3dimensies

Queen in 3-D

Als medeoprichter van rockgroep Queen is gitarist, componist, producent, kunstenaar en befaamd 3D-fotograaf Brian May nauw betrokken bij het beheer, promoten en het verspreiden van het waardevolle muzikale erfgoed van deze succesvolle rockgroep met sterzanger Freddie Mercury. Recent bracht de uitgever earBOOKS een Duitse versie uit van een fantastisch mooie publicatie over een wereldwijd gewaardeerde rockband. In het prachtige boek vinden de lezers het verhaal over Queen, de concerten, belevenissen, tegenvallers, de reizen, de repetities, kortom alles wat een band en de bandleden zoal beleven in een zeer hectisch leven.

Tijdens al die belevenissen heeft Brian May heel veel foto’s gemaakt in 3-D. Ook vrienden van de band hebben gewone foto’s en stereoscopische foto’s gemaakt. Tijdens de bijzondere concerten was er zelfs een ingehuurde fotograaf. Het grootste deel uit de beschikbare opnamen is afkomstig uit de 3D-fotoverzameling van Brian May. Ook nagenoeg alle teksten zijn door hem opgesteld. Natuurlijk zijn er boekontwerpers en professionele tekstschrijvers aan te pas gekomen om er een mooi kijk- en leesdocument van te maken. Brian May heeft zijn persoonlijke herinneringen aan het papier toevertrouwd. In zijn verhalen beschrijft hij ook de invloed van politiek, cultuur en de plaatselijke atmosfeer op hun internationale optredens.

Door zijn passie voor de fotografie en in het bijzonder de 3D-fotografie krijgt de lezer een onvoorstelbare blik op de rockgroep voor en achter de coulissen vanaf de 70-er jaren van de vorige eeuw tot de huidige periode. Aan het boek is drie jaar gewerkt en bevat ruim 300 nog nooit in deze vorm gepubliceerde foto’s, waarvan het grootste deel 3D-stereoscopische foto’s. De 3D-foto’s kunnen beleefd worden met behulp van de bijgeleverde moderne 3D-kijker. Freddie Mercury, privé wat teruggetrokken, reageert zichtbaar ontspannen op de aanwezigheid van de 3D-camera. Dat leverde opnamen op die maar zelden gezien zijn.

De officiële Queen biografie gepresenteerd in 3dimensies - 2 De officiële Queen biografie gepresenteerd in 3dimensies - 3
De verpakking (li) en de hoogwaardige 3D-kijker.

Op jonge leeftijd had Brian May belangstelling voor fotografie en in het bijzonder voor driedimensionale fotografie en koopt al snel een zogenoemde stereorealist. Ook maakte hij 3D-foto’s met speciale Pentax 3D opzethulpmiddelen. Ook andere manieren gebruikt Brian May om zijn driedimensionale foto’s te maken. Het eerste artikel in het boek geeft een inleiding over zijn kennismaking met het fenomeen van 3D-fotografie en de groei van zijn passie om oude 2D-opnamen in 3D om te zetten.

In het 2e artikel laat hij zien hoe en met welke apparatuur de foto’s in het boek tot stand zijn gekomen. De visuele reis door en langs de optredens start met de komst van het eerste album van Queen in 1973. Daarna volgen de verhalen over de reizen door Amerika en Japan, afgewisseld met verhalen en 3D-foto’s uit de vrije tijd tussen de reizen door. Heel bijzonder is de fotorapportage over het ontstaan van “A Night at the Opera” in de Ridge Farm Studio. Het geheel is fascinerend beelddocument voor 3D- en muziekliefhebbers!

ISBN 978-3-943573-29-9, “Queen in 3-D”, Brian May, earBooks, 2017, 256 pagina’s met een hoogwaardige OWL-stereokijker.


Gerelateerde artikelen