De reizen van William Turner verwerkt in zijn schilderijen

17 juli 2012

De Engelse kunstschilder William Turner is beroemd geworden door zijn schilderwerken gemaakt tijdens zijn vele reizen. Toen Joseph Mallord William Turner, geboren in 1775 in Londen, kort na het sluiten van de eerste Wereldtentoonstelling op 19 december 1851 overleed, was hij al een beroemde schilder in Engeland.

De reizen van William Turner verwerkt in zijn schilderijen

Reisen mit William Turner

Al op een leeftijd van 13 jaar leert hij het vak van tekenaar bij een architectuurtekenaar en kort daarna studeert hij aan de Royal Academy of Arts in Londen. Met 24 jaar wordt hij het jongste lid van de Academy en in 1907 wordt hij benoemd als professor met specialisatie perspectief .

Mezzotint als grafische techniek

Met de klassieke perspectiefleer van Leonardo da Vinci als basis, ontwikkelde hij een eigen herkenbare stijl en laat zijn interesses in licht, lucht, weer en atmosfeer terugkomen in de sfeervolle en aantrekkelijke werken. Hij was telkens onderweg in eigen land en reisde veel door Europa. Zijn waarnemingen legde hij vast in schetsen en in zijn atelier zette hij zijn schetsen om in olieschilderijen en aquarellen. Beroemd geworden is zijn gebruik van mezzotint als grafische techniek.

Tussen werkelijkheid en fantasie

In een tentoonstelling in Paderborn maakten bezoekers en liefhebbers kennis met een omvangrijk oeuvre aan prachtige beelden van stadsgezichten, landschappen en taferelen uit het dagelijkse leven tussen het Schotse landschap en het geweldige massief van de Sint-Gotthard-Pas. Details op de werken laten kijkers langer stilstaan bij de pracht van perspectief, kleurgebruik en vastgelegde werkelijkheid en fantasie. Zowel het boek als catalogus en expositie geven een overtuigend beeld van William Turner en zijn bijdrage aan de kunst.

ISBN 978-3-7757-2148-6, “Reisen mit William Turner”, Helmut Herbst, Hatje Cantz Verlag, 2008, 191 pagina’s.


Gerelateerde artikelen