De vroege boekdrukkunst getoond in Museum Gouda

18 december 2014

Van 17 februari tot en met 17 mei 2015 is in het Museum Gouda de tentoonstelling “Uitgelezen” te bezoeken. De tentoonstelling start bij de betekenis van boekdrukker Gerard Leeu uit Gouda in de 15e eeuw. Leeu drukte voor een niet-geleerd burgerpubliek. Vervolgens stapt de bezoeker via de 16e naar de 17e eeuw, toen de librije meesters bepaalden wat wel en wat niet werd toegelaten tot de canon.

De vroege boekdrukkunst getoond in Museum Gouda

Museum Gouda

Daarna komen de lezers en vooral lezeressen uit de 19e eeuw aan bod in een prachtige selectie van de allermooiste schilderstukken uit het openbaar kunstbezit. Tot slot maken we een sprong naar de 21e
eeuw en zullen de stelling verdedigen: ”de toekomst is aan het fraai vormgegeven boek”. De tentoonstelling wordt ingericht door vier gastcuratoren.

Tijdens de tentoonstelling zijn schilderijen te zien van lezende personages, waaronder de lezende gezusters Arntzenius en Sjaantje (volgens kenners het mooiste naakt van Nederland). Ook zijn er in de periode van de tentoonstelling de dertig best vormgegeven boeken van deze eeuw te zien, geselecteerd door een deskundige jury. Kunstenaar Lynne Leegte participeert in de tentoonstelling met een boek van alabaster. Bij de tentoonstelling verschijnt een mooie publicatie “Vernieuwing en verrassing - de vroege boekdrukkunst in Gouda”, geschreven door Jan Willem Klein.

Eveneens toont Museum Meermanno | Huis van het Boek (www.meermanno.nl) binnen de periode van deze speciale tentoonstelling in Gouda zestien van de meest bijzondere incunabelen van Leeu uit eigen collectie. De tentoonstelling wordt voorbereid in samenwerking met medewerkers van het Museum Meermanno | Huis van het Boek, Streekarchief Midden Holland, Bibliotheek Gouda en de Stichting Best Verzorgde Boeken.

Museum Gouda, Achter de Kerk 14, NL-2801 JX Gouda, www.museumgouda.nl.

Afb. De gezusters Arntzenius (“lezende zusjes”), W. B. Tholen,
foto: Tom Haartsen, collectie Museum Gouda.


Gerelateerde artikelen