Driedimensionale plaatjes in een kunstboek verzameld

17 november 2014

Hoe straattekeningen tot dimensionale tekenkunst werden wordt aangetoond door een geweldige publicatie over 3D tekenkunst van een groep inmiddels beroemde en minder bekende straattekenaars, waarvan auteur en samensteller van het nieuwe boek “3D art book” deel van uitmaakt. Hij is creatief leider van het New Yorkse bedrijf Thunderdog Studios en houdt nog steeds van het ontwerpen van straatkunst.

Driedimensionale plaatjes in een kunstboek verzameld

The 3D Art Book

Door aan de platte tekeningen een derde dimensie toe te voegen in de vorm van het gebruik van de anaglyfenbeeldtechniek en het speciale rood/cyaan brilletje, ontstaan er prachtige en fascinerende 3D plaatjes. Door combineren van 3D foto’s en 3D tekeningen ontstaan bijzondere 3D werken. Het boek bevat het werk van 100 artiesten van straatkunst, graffiti, pop surrealisme en grafische ontwerpen. Het grootste deel van die artiesten heeft nooit geëxposeerd. Met dit boek brengt de auteur 3D terug in de belangstelling van vele kunstkenners, studenten in de kunstgeschiedenis en bij een grote groep van 3D stereoliefhebbers.

3D in anaglyfentechniek is weer terug als een medium waarmee spectaculaire foto’s en tekeningen gerealiseerd worden. In de inleiding wordt ingegaan op de historie en de waardering door het publiek van 3D in de comic, de bioscoop en in de huiskamer. Ook zijn diverse opname- en weergave-3D-technieken besproken. De belangstelling voor 3D was eerder in 1948 en 1953 zeer groot bij een miljoenen publiek. Ook nu weer is een miljoenen publiek dol op driedimensionale bioscoopfilms en kopen in grote hoeveelheden cd’s met 3D films en 3D voorstellingen. Voor beginners is er een praktische tip van de auteur voor het goed kijken naar anaglyfenplaatjes. De meeste kijkers hebben tien seconden nodig voor een optimaal 3D resultaat. Het prachtige boek bevat twee 3D brilletjes.

ISBN 978-3-7913-4549-9, “The 3D Art Book”, Tristan Eaton, Prestel Verlag, 2011, 223 pagina’s.


Gerelateerde artikelen