Stereofoto's vertellen over een boeiende geschiedenis

9 november 2014

Het Rijndal van Mainz tot aan Keulen met meerdere zijrivieren is zeker met stip één van de boeiendste cultuurlandschappen in het westelijk deel van Duitsland. Kastelen en kleine stadjes met vakwerkhuizen zijn er volop aanwezig. Sterk stijgende straatjes, prachtige kathedralen en authentieke bruggen en waterbouwkundige werken in de directe omgeving langs de oevers van de Rijn vormen veelal het decor voor fotografische belevenissen.

Stereofoto's vertellen over een boeiende geschiedenis

Rheinland in 3-D

Alsof vroegere tijden herleven bij het zien van stereoscopische opnamen uit de 19e en 20e eeuw. Deze driedimensionale foto-opnamen zijn verzameld in het boek “Rheinland in 3-D” en zijn weergegeven als oorspronkelijke stereokaarten en in de uitvoering anaglyf. De stereoscopische opnamen kunnen bekeken worden met een stereokijker of op een bepaalde wijze zonder hulpmiddelen. De anaglyf wordt bekeken door het meegeleverde rood-blauw anaglyfenbrilletje.

De selectie van 3D-foto’s geeft de unieke sfeer en het dagelijks leven van toen heel goed weer. Het 3D-fotoboek start met een compacte inleiding over het ontstaan van stereofoto’s en de auteur geeft een schets over de ontwikkelingen van stereoscopie. Hij geeft tevens leuke anekdotes over het maken van stereofoto’s aan het begin van het stereoscopisch tijdperk. Na het maken van de eerste opname werd na verschuiven van de fotocamera de tweede geschoten en alles wat in de tussentijd bewoog werd verschoven vastgelegd. Dat gaf vreemde effecten in de eindresultaten. Al spoedig kwamen er camera’s met twee objectieven en was het ergste probleem van beweging opgelost. Bij elke stereokaart is een kleine toelichting gegeven. Het interessante boek maakt deel uit van de fraaie serie van vier uitgaven met nog veel meer afbeeldingen van authentieke stereofoto’s en anaglyfen.

ISBN 978-3-8313-2233-6, “Rheinland in 3-D”, Hartmut Wettmann, Wartberg Verlag, 2010, 120 pagina’s, Duits/Engels.


Gerelateerde artikelen