Educatieve expositie toont historie van de microscoop

1 juni 2017

De microscoop stond centraal in de tentoonstelling “Micro, macro, mega” in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent (B). Het museum beschikt over een zeer grote collectie aan microscopen en bijbehorende apparaten uit het begin van de ontwikkelingen tot en met de meest moderne exemplaren uit het wetenschappelijk onderzoek.

Educatieve expositie toont historie van de microscoop

Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent (B)

Bij deze educatieve overzichtstentoonstelling met een grote schat aan industriële, medische en wetenschappelijke microscopen is een prachtig uitgevoerde kleurrijke publicatie verschenen. Ook deze en inmiddels derde tweetalige publicatie is geschreven door medewerkers van de Universiteit Gent en met medewerking van vakdeskundigen.

De microscoop werd volgens een studie van de geschiedenis gelijktijdig met de telescoop ontwikkeld. In beide toestellen is in principe een combinatie van 2 lenzen gebruikt om te observeren. De collectie historische microscopen uit de Collectie Henri van Heurck en de moderne collectie 20e eeuwse microscopen van verzamelaar David Ocsinberg tonen de ontwikkelingen in het interessante studie- en vakgebied.

Het museum geeft tevens een beeld van de verschillende gebruikte technieken uit de fysica, zoals interferentie, polarisatie, fluorescentie en fasecontrast. Dankzij die technieken bieden onderzoeksresultaten nog meer kennis vanuit de observaties. Er is ruime aandacht voor voorbereidende technieken en de bijbehorende apparatuur om materiaal geschikt te maken voor het microscopisch onderzoek. Het materiaal moet immers flinterdun gesneden worden om alles te kunnen observeren. Het boek draagt bij aan de kennis van de lezers en aan de belangstelling voor microscopen. Het boek is tevens te koop bij de redactie van Optische Fenomenen en in de OF-webshop.


Gerelateerde artikelen