Een bezoek aan een huis op z’n kop is zeer spectaculair

31 oktober 2022

Het binnenstappen van een woonhuis dat er erg raar uitziet zullen bezoekers verbazen en doen twijfelen of het allemaal wel betrouwbaar is. En waarom zou je huizen op z’n kop bouwen? Dat doe je voor ontspanning, verbazing, fascinatie, magische momenten en de wens om mensen te vermaken. Uit eigen ervaringen kunnen wij met zekerheid zeggen dat iedereen, die de attractie van een omgekeerd woonhuis bezocht heeft zeer enthousiast is geworden.

Een bezoek aan een huis op z’n kop is zeer spectaculair

Mind Mistery - Toppels: Verdrehte Welt - Tiroland: Haus steht kopf

Natuurlijk zijn er ook enkele personen, die niet kunnen omgaan met zogenaamd omgekeerd bewegen in het compleet ingericht huis. Zij zullen het huis eerder verlaten. Alle anderen vertoeven langere tijd in het omgekeerde huis en spelen met de schijn zwaartekracht van hangende tafels en stoelen, een slaapkamer waar nauwelijks in valt te slapen en wat te denken van het gebruik van het toilet. Bezoekers nemen reeksen van foto’s om vooral thuis alles nog eens her te beleven.

Het wordt al lastiger om via de omgekeerde trappen naar de verdiepingen te gaan omdat het evenwichtsorgaan het al snel laat afweten en snel rennen door het huis zal niet goed aflopen. Bezoekers worden visueel bedrogen en verliezen af en toe het richtingssgevoel en het gevoel van onder of boven. Ga je met een gezelschap het omgekeerde huis bezoeken dan is er sowieso veel plezier door de reacties in het gezelschap te ervaren en gezamenlijk te verwerken. Aan werkelijk alles is gedacht door ontwerpers van deze attracties.

Zelfs de auto hangt ondersteboven in de garage en in de keuken gaat het helemaal mis met de apparatuur op (of onder) het aanrecht. Elke ruimte geeft weer een visuele verrassing en ons brein krijgt het weer heel druk om alles te verwerken en om ons op het ‘rechte’ pad te houden. Het huis staat niet alleen ondersteboven maar heeft ook een neiging van enkele graden. Bezoekers beleven avonturen die niet snel worden vergeten.

Inmiddels zijn in vele steden in Europa en in de rest van de wereld ter vermaak huizen ondersteboven neergezet. Wij bezochten er slechts drie van en zullen zeker meerdere huizen opsporen en bezoeken. Kijk op de websites voor meer informatie.

Een bezoek aan een huis op z’n kop is zeer spectaculair - 2 Een bezoek aan een huis op z’n kop is zeer spectaculair - 3

Toppels Verdrehte Welt, Almosenberg 6, D-97877 Wertheim, www.toppels.com.

Tiroland - Haus steht kopf, Stublerfeld 1, A-6123 Terfens, www.tiroland.com.

Mind Mistery, Tienrayseweg 10c, NL-5961 Horst, www.mindmystery.nl.