Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (2)

21 april 2024

Zo is zelfs het monumentale acht meter brede hoogaltaar van Derick Baegert uit de Propsteikirche in Dortmund in de expositie te zien. Eén hedendaags werk complementeert de middeleeuwse presentatie. Het beeld van een gekruisigde kikker van Martin Kippenberger (1953–1997) laat zien dat de huidige kunstwereld een complexere benadering hanteert van het instituut van de kerk dan in de Middeleeuwen mogelijk was.

Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (2)

Schönheit & Verzückung. Jan Baegert und die Malerei des Mittelalters

De werken van Jan Baegert zijn nu te vinden in kerken, geselecteerde musea en in privécollecties over de hele wereld. Gelukkig geven bronnen meerdere aanwijzingen over het leven en werk van Jan Baegert, die de zoon was van de bekendere vader Derick Baegert (beiden geboren in Wesel - NRW), in wiens schaduw hij nog staat.

De curator van deze expositie, Valentina Vlašić, heeft veel onderzoek gedaan naar de ‘verdwenen’ werken van Jan Baegert. Er bestond namelijk een jarenlange wens om een expositie te realiseren. Dankzij de digitale beeldtechniek was het mogelijk om de complete werken te reproduceren. Het geheel is een prachtige menselijke religieuze vertelling geworden. Er zijn 30 originele en 20 replica’s te bewonderen. Een catalogus maakt alles extra compleet.

Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (2) - 2 Een fascinerende zoektocht naar werk van Jan Baegert (2) - 3
Detail uit een drieluik van Derick Baegert.

ISBN 978-3-934935-96-9, “Schönheit & Verzückung. Jan Baegert und die Malerei des Mittelalters”, Valentina Vlašić, Museum Kurhaus Kleve, 2024, 256 pagina’s, € 39,80.

Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstrasse 41, D-47533 Kleve, www.mkk.art.


Gerelateerde artikelen