Een gezonde bodem vormt de basis onder ons bestaan

27 november 2016

De derde uitgave van dit jaar van het bekende cahier, een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, staat geheel in het teken van onze zorg over de bodem waarop wij leven. Diverse experts en onderzoekers geven een beeld van kansen en bedreigingen van gezonde bodem.

Een gezonde bodem vormt de basis onder ons bestaan

Leve(n)de bodem!

Ondanks wetgeving voor bodembescherming zijn er steeds meer problemen met de bodem. Het cahier geeft daar meerdere voorbeelden van. Dankzij het ontwikkelen van nieuwe kennis over het bewonen, bewerken en bewaren van onze bodem zijn er gelukkig kansen om meer gebruik te maken van wat een levende bodem kan bieden, zoals antibiotica, reinigend vermogen, stroom en nieuwe natuur.

De auteurs van dit cahier (3-2016) beschrijven in zes hoofdstukken de belangrijkste facetten van leve(n)de bodem! De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen, maar ook een heel scala aan andere ecosysteemdiensten. Leuk om te weten is bijvoorbeeld het feit dat in één theelepel zwarte grond meer organismen leven dan er mensen zijn op de hele aarde.

De samenstellers van dit cahier laten aan de hand van onder andere de volgende titels van de hoofdstukken “Zwarte aarde in de Amazone”, “Bodemgezondheid” en “De vingerafdruk van de bodem”, weten dat er initiatieven zijn om te doorgronden wat er gaande is én mogelijk is met de levende bodem waarop wij dagelijks leven. De initiatiefnemer van deze uitgave hoopt dat wij niet zo roekeloos omgaan met de bodem en direct onze steentjes bijdragen aan een optimaal natuurbeheer en gebruik.

ISBN 978-90-73196-83-4
“Leve(n) de bodem!”, Rob Buiter (eindredactie), Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2016, 88 pagina’s.


Gerelateerde artikelen