Een kleurrijke geschiedenis over de geheimen van kleur

17 mei 2019

De Duitstalige editie van het oorspronkelijk Engelstalige boek “Het geheim van de kleuren” beschrijft op onderhoudende en inspirerende wijze de verborgen feiten en achtergronden over de meest voorkomende kleuren. De accenten in de beschrijvingen geven informatie over onder meer de geschiedenis, het ontstaan, de mythe en de beleving van kleuren.

Een kleurrijke geschiedenis over de geheimen van kleur

Das Geheimnis der Farben

Het zal voor lezers helder worden waar kleuren vandaan komen in relatie tot cultuur en geografie van gebruikers van kleur en gekleurde vormen en objecten. De prachtige verhalen over de regenboogkleuren zijn aangevuld met wetenswaardigheden over kleuren als zwart, bruin, wit en oker. Voor de teksten in haar boek reisde auteur Victoria Finlay over de gehele wereld en sprak met vele kleurdeskundigen uit meerdere werelddelen.

Naast de resultaten uit haar gedetailleerde bestuderingen van verschillende grondbeginselen voor de opzet van een algemene of een persoonlijke kleurenleer of een ordening van kleuren door wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers, beschrijft zij op aangename wijze de “belevenissen” rondom het zien van en het omgaan met kleuren.

De magie en de betekenis van kleuren in de regenboog staan centraal in het eerste hoofdstuk. Daarna krijgt de lezer alles te weten over de oorsprong en het fabriceren van pigmenten en het verwerken ervan als verfmateriaal voor kunstenaars. Het boek eindigt met een essay over de regenboog.

ISBN 978-3-548-60496-1, “Das Geheimnis der Farben”, Victoria Finlay, List Taschenbuch, 2015, 12e druk, 462 pagina’s.


Gerelateerde artikelen