Een reis door Illusoria met Sandro Del-Prete

15 mei 2020

Opnieuw verrastte de Zwitserse kunstenaar, illustrator en schrijver Sandro Del-Prete zijn vele bewonderaars met een prachtig boek vol met bijzondere prenten en beschrijvingen. Sandro is de uitvinder van het magische begrip "Illusorisme". Met deze benaming speelt de kunstenaar met de fenomenen optische verwisselingen en optische bedrog in tekeningen, afbeeldingen en sculpturen.

Een reis door Illusoria met Sandro Del-Prete

Illusoria

Sandro is een vakman op deze gebieden. Het boek "Illusoria" bevat 43 tekeningen met boeiende bijbehorende beschrijvingen en vertellingen. De kunstenaar nodigt de lezer uit voor een ontdekkingsreis door een land, dat op geen enkele landkaart is te vinden. Of is er toch wel een plekje te vinden voor Illusoria? Zijn prachtige toelichtingen geven een bijzonder relaas aan het kijkgenot.

Telkens probeer je toch weer te ontdekken waarom het bouwwerk, de constructie of de weergave van een dagelijks tafereel een optische misleiding is. Voordat je het weet heeft de kunstenaar je meegenomen in die kleine wereld, waarvan de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie geheel vervaagd zijn. Om geheel aan de wonderlijke omgeving van Illusoria te wennen moet de kijker vooral geduld en doorzettingsvermogen hebben en mogen een zekere lust tot avontuur en veel fantasie niet ontbreken.

Echter niet al te veel angst voor de nieuwe wereld! In het geval de verwarring te groot wordt, kan de lezer en kijker op elk moment naar de werkelijkheid en realiteit terugkeren, zodra het boek weer gesloten wordt. De nieuwsgierigheid naar dat onbekende blijft echter wel aanwezig. Het boek sluit uitstekend aan op het eerste boek : Illusorismen" van Sandro Del-Prete. Voor ons schreef Sandro in het boek nog een persoonlijke toelichting: "Beelden tussen realiteit en illusie, Beelden tussen de tweede en vierde dimensie, Beelden voor plezier en medidatie!".

ISBN 3-7165-0591-9, "Illusoria", Sandro Del-Prete, Benteli Verlag, 1987, 116 pagina's.