Een sociale fotoreportage uit het leven in het Roergebied

2 mei 2017

Het Industriemuseum Zeche Zollern in Dortmund toont tot en met 8 oktober 2017 een grote hoeveelheid zwart/wit foto’s van auteur en fotograaf Erich Grisar. De foto’s van Erich Grisar maken deel uit het stadsarchief van zijn geboortestad Dortmund. De foto-expositie is samengesteld door medewerkers van het Roer Museum. De tot nu toe nooit of slechts zelden getoonde foto’s tonen getuigenissen van het leven en alledaagse straatsituaties uit de periode tussen 1928 en 1933 in het Roergebied, dat vooral beheerst wordt door hard werken en armoede.

Een sociale fotoreportage uit het leven in het Roergebied

Erich Grisar

Spelende kinderen geven de fotografische overzichten ook vrolijke momenten mee. De presentatie van het fotowerk van Erich Grisar (1898-1955) is aangevuld met foto’s van andere professionele tijdgenoten en door recent werk van scholieren uit het noordelijke deel van Dortmund, die met fotocamera, video en microfoon in dit stadsgedeelte opnamen hebben gemaakt. Het foto-overzicht laat bezoekers kennismaken met het zware werk en stadsgezichten met de kolossale industrieconstructies en gebouwen op de achtergrond.

Ook de foto’s van de andere fotografen stralen de hardheid van het dagelijks leven uit, met ruimte voor beelden met kindervreugde door sport en spel. Door een samenwerking tussen verschillende organisaties, instituten en musea is slechts een heel klein gedeelte uit de enorme nalatenschap van Erich Grisar, die bestaat uit meer dan 4200 negatieven en glasplaten. Voor de actuele foto-expositie zijn zo’n 200 foto’s geselecteerd, die door thematische opstellingen het openbare leven uit die periode op voortreffelijke wijze laat zien.

De foto’s van de andere fotografen, als Heinrich Hauser, Heinrich Zille en August Sander tonen voornamelijk beelden uit het arbeidsklimaat in het Roergebied. In de expositie is tevens aandacht besteed aan zijn werk als auteur. Bij de expositie “Erich Grisar” is een fotodocument verschenen met afbeelding van alle getoonde opnamen in de expositie. Ook krantenfoto’s en -artikelen geven de sfeer uit de periode van 1928 tot 1933 weer.

Een sociale fotoreportage uit het leven in het Roergebied - 2
Stadsdeel Kaiserstuhl, Dortmund, 1928-1933, foto Stadtarchiv Dortmund/Erich Grisar.

Indrukwekkend zijn beelden uit de bergbouw en de zware arbeid van het hakken van gebroken stenen. Foto’s van bouwwerkzaamheden geven tevens een beeld van inzet van menselijke kracht en lange werkdagen. Aandacht is er ook voor zijn literaire werkzaamheden. Bij de uitgaver Klartext verscheen zijn reisdagboek “Met fotocamera en schrijfmachine door Europa”. Een interessante expositie.

ISBN 978-3-8375-1404-9, “Erich Grisar”, Stefanie Grebe, Thomas Morlang en Thomas Dupke, Klartext Verlag, 2016, 219 pagina’s.

LWL-Industriemuseum Zeche Zollern Grubenweg 5, D-44388 Dortmund, www.lwl-industriemuseum.de.


Gerelateerde artikelen