Een spannende reis door de werelden van de elementen (2)

29 april 2022

Een fantastisch leer-, studie- en referentieboek voor allen die op een plezierige, spannende en informatieve wijze alles willen leren over de geschiedenis en betekenis van de unieke opzet van het periodiek systeem van de elementen. De inhoud van dit prachtige boek blinkt uit door de gedetailleerdheid in de behandeling van de elementen.

Een spannende reis door de werelden van de elementen (2)

De basisvorm is toegeschreven aan de scheikundige Dmitri Mendelejev.

Het voorwoord is geschreven door Ben Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor de scheikunde in 2016. Ook hij beschrijft zijn ervaring van verwondering en zijn mysterieuze indruk bij de eerste kennismaking van het wonder van een ontdekking van het element fosfor bij het aanschouwen van een schilderij waarop dat moment is afgebeeld. De zoektocht en het onderzoek naar nieuwe stoffen, materialen en elementen is zeker ouder dan het menselijk schrift.

Door de uiteindelijke rangschikking op basis van meerdere kenmerken is er in de scheikunde een universele ‘taal’ ontstaan, die alle wetenschappers, chemici en de studenten over de hele wereld verbindt, namelijk die van het periodiek systeem van de elementen. De basisvorm voor het periodiek systeem van de elementen is ‘officieel’ toegeschreven aan de Russische scheikundige Dmitri Mendelejev (1834-1907), die verbonden was aan de Universiteit van Sint Petersburg.

Een spannende reis door de werelden van de elementen (2) - 2 Een spannende reis door de werelden van de elementen (2) - 3 Een spannende reis door de werelden van de elementen (2) - 4

Dat was in het jaar 1869. Het boek geeft daarvan uitgebreid verslag en beschrijft tevens de feiten uit de meeslepende zoektocht naar datgene waar alles om ons heen uit is opgebouwd. Door historische gebeurtenissen rondom het verzamelen van elementen, en het daarna in kaart brengen, uitgebreid te behandelen, laat auteur Philip Ball de lezers ervaren hoe we langzaam maar zeker de bouwstenen van de materie hebben ontrafeld. In de zes hoofdstukken treffen de lezers een schat aan verhalen en historische foto’s. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-8571-748-5, “Ontdekking van de elementen”, Philip Ball, Veen Media, 2021, 225 pagina’s, € 45.


Gerelateerde artikelen