Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (6)

22 april 2022

De optica als wetenschap en als technisch vakgebied kent een lange fascinerende en indrukwekkende geschiedenis. Vanaf de vroege Griekse theorie van het zien tot en met de meest interessante ontwikkelingen in de 19e eeuw op het gebied van de golftheorie van lichtstraling, worden besproken en verklaard in het leerzame en inspirerende boek van auteur Olivier Darrigol. De auteur laat zien hoe licht geleidelijk de centrale rol in de fysica inneemt en daarmee de eerste plaats van het functioneren van het oog overneemt.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (6)

A History of Optics, Olivier Darrigol, Oxford University Press.

Een studie van de fysiologie van het oog werd door de eerste groep wetenschappers en onderzoekers in detail uitgevoerd en beschreven. Optica is in de Griekse oudheid beschreven als een theoretisch grondbeginsel van waarnemen. Schaduwen, reflecties, regenbogen en vele andere optische wonderen werden toen al waargenomen, besproken en vastgelegd. In het eerste hoofdstuk neemt de auteur de lezers mee langs de gebeurtenissen en getuigenissen van de Griekse oudheid tot en met de onderzoeken en verklaringen van Johannes Kepler.

Daarin komt onder andere het werk van Aristoteles, Alhazen, Da Vinci, Dürer en de beroemde werken van Kepler uitgebreid aan de orde. Zelfs in de 17e eeuw nemen wetenschappers het baanbrekende werk van Kepler mee in de nieuwe uitwerkingen en benaderingen van de theorie van optische instrumenten en de detailleringen van het elektromagnetisch spectrum in onder meer het zichtbare deel.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (6) - 4

De vele boeiende historische tekeningen maken het geheel fascinerend interessant. Een speciaal hoofdstuk is gewijd aan de boeiende bijdragen aan de ontwikkelingen van de optica door Sir Isaac Newton. Een verdere uitwerking van uitvindingen en ontdekkingen en praktische verdieping in het toepassen van optica vonden plaats in de 18e eeuw. De auteur bespreekt gedetailleerd de bijdragen van bekende en minder bekende wetenschappers.

Het studieboek en referentiebron voor de optica sluit af met interessante benaderingen van onderwerpen als interferentie, polarisatie en de golftheorie. Met de uitgebreide literatuurlijst hebben studenten, docenten en alle belangstellenden voldoende informatie om zich te verdiepen in het gehele vakgebied. Ook bevat het waardevolle studieboek een trefwoordenregister. ISBN 978-0-19-964437-7, “A History of Optics”, Olivier Darrigol, Oxford University Press, 2012, 327 pagina’s. Voor thematische postzegelverzamelaars eveneens een zeer waardevolle uitgave voor heel veel inspiratie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen