Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (3)

18 april 2022

De vrouw van Kepler sterft in 1611. In dat jaar publiceert hij zijn verhandeling “Dioptrice” met een uitgebreide beschrijving van de constructie van de Keplerse telescoop. Wie bijziend of verziend is, is meestal bekend met de sterkte van brillenglazen in één, twee of meer dioptrieën. Dit begrip van waardebepaling voor de sterkte van brillenglazen is beschreven door wetenschapper Johannes Kepler (1571-1630) in zijn boek Dioptrice.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (3)

Zijn gehele leven was Kepler actief aanhanger van de leer van Maarten Luther.

Hij legde daarmee het wetenschappelijk fundament voor de dioptrie. Zijn gehele leven was Kepler actief aanhanger van de leer van Maarten Luther en had bovendien een geheel eigen visie en benadering over het gedachtegoed van Luther. Door zijn specifieke opstelling in het geloof ondervond Kepler meerdere malen tegenwerking bij zijn werkzaamheden en benoemingen, onder andere bij een benoeming in Linz.

In 1612 werd Linz de nieuwe woonplaats. In 1613 trouwt hij met Susanna Reuttinger, zijn tweede vrouw. In 1619 publiceert hij het beroemdste werk “Harmonice Mundi”, waarin hij aangeeft te geloven in een alles omvattende wereldharmonie. Dit werk bevat tevens de uitgebreide beschrijving van de derde Wet van Kepler. De drie wetten van Kepler beschrijven bewegingen van de planeten.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (3) - 4

Met zijn moeder Katharina gaat het minder goed. Zij is beschuldigd van hekserij. De beschuldiging van heks te zijn loopt in een periode van 1615 tot in 1621. Kepler staat volledig achter de onschuld van zijn moeder en steekt veel geld en tijd in de verdediging met de beste juristen. Na alle ellende en vernederingen wordt zij in het jaar 1621 vrijgesproken van vervolging, maar lang kan zij niet meer genieten van haar vrijheid.

Een half jaar later sterft zij. In 1627 is Kepler voor het laten drukken van zijn boek “Tabulae Rudolphinae” in Ulm. De magistraat van Ulm zoekt hem op en vraagt om de oplossing van meetproblemen bij de grondmetingen. Door veel kennis van stereometrie lukt het Kepler een oplossing te bieden. Johannes Kepler was tevens een pionier van de optica en de kristallografie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen