Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (5)

22 april 2022

In het geboortehuis van de wetenschapper Johannes Kepler (1571-1630) in de Duitse stad Weil der Stadt is het Kepler-Museum gevestigd. Het huidige in uitstekende staat gebleven historische woonhuis kwam rond 1560 in het bezit van familie Kepler waar Johannes als eerste zoon van Heinrich en Katharina Kepler op 27 december 1571 is geboren. Na 5 jaar vertrok de familie naar het nabijgelegen Leonberg.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (5)

Na 5 jaar vertrok de familie naar het nabijgelegen Leonberg.

In de laatste dagen van de 30-jarige oorlog (in 1648) verwoestten Franse troepen een groot deel van Weil der Stadt. Ook het Keplerhuis kreeg schade. Na een opknapbeurt werd er een café gevestigd in het beneden gedeelte van het woonhuis. In het jaar 1938 kreeg het huis zijn huidige bestemming en werd er regelmatig omgebouwd en opnieuw ingericht. In het museum is het gehele werk van Johannes Kepler op een boeiende wijze in woord en beeld gebracht.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (5) - 4

In chronologische volgorde maakt de bezoeker ken-nis met het wetenschappelijke werk en de resultaten van zijn experimenten. Ook zijn schooltijd, opvoeding en vorming zijn op wandplaten weergegeven. Alles is natuurlijk rijk geïllustreerd, met tekeningen, apparaten en instrumenten. De opstellingen zijn aangevuld met informatie over tijdgenoten en het werk van voorgangers waarop een deel van Keplers verhandelingen is gebaseerd.

In het museum is elke ruimte rijk gevuld en is er een prachtige catalogus beschikbaar met beschrijvingen van alle wandplaten en de materialen in de vitrines. Voor liefhebbers van astronomie en wiskunde een waardevolle locatie om reeds bestaande kennis aan te vullen en weer inspiratie op te doen voor verdere verdieping in deze onderwerpen. Kepler-Museum, Keplergasse 2, D-71263 Weil der Stadt, www.kepler-museum.de. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen