Een spannende reis door de werelden van de elementen (3)

30 april 2022

De scheikunde heeft zich kunnen ontwikkelen tot een respectabel vakgebied met veel potentie voor de toekomst. Het periodiek systeem van de elementen maakt een belangrijk onderdeel daarvan uit. Welke rol elementen spelen (of speelden) in de historische context, in de ontwikkelperiode van het industriële tijdperk, de moderne technologische ontwikkelingen tot en met het tijdperk van innovatieve technieken, systemen en het ontstaan van meerdere elementen die niet eens in de natuur voorkomen, is op een deskundige, onderhoudende en verhalende wijze weergegeven in dit uiterst waardevolle studieboek.

Een spannende reis door de werelden van de elementen (3)

Ontdekking van de elementen

De verhalen komen uit de hele wereld en zijn ondersteund door historisch beeldmateriaal, foto’s van onderzoekers, hun materialen en werkplekken en vooral door gedetailleerde gegevens van elementen. Na een sfeervolle inleiding vinden lezers hoofdstukken als “De klassieke elementen”, “De antieke metalen”, “Alchemistische elementen”, “De nieuwe metalen”, “De gouden eeuw van de scheikunde”, “Elektrische ontdekkingen”, “Het stralende tijdperk” en “Het nucleaire tijdperk”.

Een aantal hoofdstukken bevat een zogenoemd intermezzo waarin specifiek wordt ingegaan op een onderwerp, zoals “Wat is een element precies?”, “De atomen van John Dalton” en “Het periodiek systeem”. Met het voltooien van de onderste rij van het systeem, de elementen 109 tot en met 118, met onder andere namen als ‘Meitnerium’, ‘Röntgenium’, ‘Copernicium’, ‘Livermorium’ en ‘Oganesson’, wisten onderzoekers het systeem voor het huidige moment compleet te maken met 118 be-noemde elementen.

Een spannende reis door de werelden van de elementen (3) - 2 Een spannende reis door de werelden van de elementen (3) - 3 Een spannende reis door de werelden van de elementen (3) - 4

De uitgekiende illustraties geven het boek een extra waarde als informatie- en referentiebron. Van bijzondere waarde zijn de bijdragen over de uitleg, verklaring en definitie van het begrip element met extra aandacht voor het werk van Robert Boyle (1627-1691). Het fascinerend mooie studieboek sluit af met een bescheiden literatuuroverzicht en een trefwoordenregister. Een boek voor chemici, chemiestudenten en docenten en liefhebbers van wetenschap en techniek.

ISBN 978-90-8571-748-5, “Ontdekking van de elementen”, Philip Ball, Veen Media, 2021, 225 pagina’s, € 45.


Gerelateerde artikelen