Einstein’s theorie over relativiteit

8 oktober 2017

In het pocketboek “Simply Einstein” beschrijft auteur Richard Wolfson op aangename en begrijpelijke wijze de geniale resultaten van ontdekkingen, uitvindingen en verhandelingen van Nobelprijswinnaar Albert Einstein. Hij prikkelt direct al aan het begin van zijn behandelingen van onderwerpen de lezer met vragen over het heelal en het universum en maakt een reis door de tijd. Al in de tijd van Copernicus werden al verhandelingen geschreven over het zwarte gat, het principe van relativiteit en de relatie tussen kracht en beweging.

Einstein’s theorie over relativiteit

Simply Einstein: relativity demystified

De unieke resultaten van onderzoeken en ontdekkingen in het heelal door meerdere wetenschappers zijn nauwkeurig beschreven. De bekende vallende appel naast de zittende Isaac Newton was misschien wel het begin van zijn theorie over de zwaartekracht. Einstein heeft gebruik gemaakt van de vele beschrijvingen van Newton over de zwaartekracht en de bijbehorende verschijnselen als massa en versnelling, bij zijn studie en opzet van zijn relativiteitstheorie. De auteur beschrijft voorts de theorie van het licht en gaat ook nog in op de vraag of het licht bestaat uit deeltjes of een golfverschijnsel is.

De auteur speelt ook met het effect van de lichtsnelheid en onze mogelijkheden om bewegingen op grote afstand vast te leggen. In dit gedeelte komt zelfs de bekende interferometer van Michelson en zijn passie voor de lichtsnelheid. Voor het ontstaan van de theorie van relativiteit is 1905 het magische jaar. In dat jaar verschijnt in een dissertatie de beroemde vergelijking E = m c². Het boekje vervolgt met interessante wetenswaardigheden over licht, geluid en tijd en neemt de lezer mee op reizen in vliegtuigen en met raketten naar andere planeten.

Einstein’s theorie over relativiteit - 2 Einstein’s theorie over relativiteit - 3 Einstein’s theorie over relativiteit - 4
Bij verschillende postadministraties zijn Einstein-herdenkingszegels uitgegeven.

De noodzakelijke communicatie met de ruimteschepen verloopt op basis van lichtminuten en lichtjaren.
De uitspraak “sneller dan het licht” wordt onder de loep genomen en misschien is alles wel relatief? Einstein heeft de theorie van Newton nagetrokken en zijn mening gegeven. De auteur eindigt met een verhaal over het zwarte gat en de invloed van onze zwaartekracht op een beweging vanaf de aarde en beschrijft een misstap(je) van de beroemde Albert Einstein.

ISBN 0 393 32507 5, “Simply Einstein: relativity demystified”, Richard Wolfson, W.W. Norton & Company, 2003, 261 pagina’s.


Gerelateerde artikelen