Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (1)

21 augustus 2022

De theorie van elektrische en magnetische velden en in het algemeen van het elektromagnetische veld, wordt beschouwd als de theoretische basis van de natuurkunde en vormt daarmee de basis van alle technische en wetenschappelijke disciplines die eruit voortvloeien. Het is een gesloten en consistente theorie in het licht van de klassieke natuurkunde.

Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (1)

Elektrische und magnetische Felder

Het bestrijkt een zeer groot gebied, gaande van de beschrijving van talloze natuurverschijnselen tot het ontwerp en de exacte berekening van de functie van elektrische machines en apparaten. De theorie van elektrische en magnetische velden is dan ook een onmisbaar onderdeel van de basiscanon in veel cursussen. Het is echter uit ervaringen vast te stellen dat dit specifieke onderwerp veel studenten voor forse uitdagingen stelt. De auteur van het studieboek “Elektrische en magnetische velden” kent vanuit ervaring een aantal redenen waarvoor studenten de materie zo enorm lastig vinden.

Enerzijds liggen ze in het abstracte karakter van de materie en de praktische relevantie ervan, die op veel plaatsen niet meteen duidelijk is en anderzijds in de gebruikte wiskunde. Dankzij de manier waarop de auteur zijn ervaringen in het universitair-onderwijs heeft kunnen verwerken, zullen actieve studenten de studiestof op maat tot zich kunnen nemen om met succes de opgaven uit te voeren om de latere toetsingen van bekwaamheid goed te kunnen doorstaan.

Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (1) - 2

De theorie van elektromagnetisme is geleidelijk opgebouwd uit een paar fysieke basisfeiten. Met zo min mogelijk wiskunde (vectoralgebra, differentiaal- en integraalrekening in de ruimte), zijn de basistermen en wetten behandeld en toegepast op tal van volledig berekende voorbeelden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-076815-2, “Elektrische und magnetische Felder”, Marco Leone, Verlag Walter de Gruyter, 2022, 280 pagina’s, € 41,95.


Gerelateerde artikelen