Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (2)

21 augustus 2022

Een optimale examenvoorbereiding is mogelijk door verdiepende oefeningen met oplossingen. De inhoud van dit stu-dieboek kan kort samengevat worden als: beschrijvend studiemateriaal voor studenten in het hoger technisch onderwijs en in diverse universitaire opleidingen, een didactisch vaardige inleiding tot de uitdagende Maxwelliaanse veldentheorie en de benodigde wiskundige hulpmiddelen zijn op een compacte manier samengevat.

Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (2)

Elektrische und magnetische Felder

Als exacte wetenschap zijn de wetten van elektrische en magnetische velden geformuleerd in de taal van de wiskunde. Dit omvat in het bijzonder vectoralgebra en vectoranalyse, aangezien de betreffende variabelen als vectoren een grootte en een richting hebben.

In dit boek bespreekt de auteur op heldere wijze de lastige grondbeginselen, definities van begrippen en zorgt voor een integrale formulering van de samenhang ervan. Bovendien worden begrippen verdiept met behulp van rekenvoorbeelden en zijn belangrijke functionele principes van diverse elektrotechnische toepassingen uitgelegd en wiskundig geanalyseerd met hulp van elektromagnetische basiswetten.

De studiestof is besproken in vier samenhangende hoofdstukken en twee uitgebreide bijlagen. De classificatie van het studiemateriaal volgt ruwweg de historische ontwikkelingen van de theorie, die in de 18e eeuw begonen met resultaten van experimenten en verklaringen van de bekende Franse natuurkundige Charles-Augustin de Coulomb (1736-1806) en die in de loop van de 19e eeuw werden voltooid vanuit de onderzoeksresultaten van de Schotse natuurkundige James Clerk Maxwell (1831-1879).

Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (2) - 2 Elektrische en magnetische velden in theorie en praktijk (2) - 3

In de eerste bijlage zijn de belangrijkste mathematische formules compact samengevat en geeft de auteur alle benodigde elementen en grootheden voor verdere berekeningen. De tweede bijlage bevat de oplossingen van de opgaven, die aan het einde van elk hoofdstuk staan als oefenopgaven. De elektromagnetische veldtheorie wordt op een heldere wijze behandeld in dit boek.

ISBN 978-3-11-076815-2, “Elektrische und magnetische Felder”, Marco Leone, Verlag Walter de Gruyter, 2022, 280 pagina’s, € 41,95.


Gerelateerde artikelen