De wereld van kleine dingen ontdekken met microscopen

24 augustus 2022

Het kijken door de lens of lenzen van een microscoop opent voor velen een wereld van avontuur, fascinatie en verwondering. Wie zou niet zelf een nieuwe wereld willen ontdekken. Met een vergrootglas of de microscoop is dat geen probleem. Zij vormen de basis voor het openen van de deur naar het allerkleinste. Natuurlijk hoeven wij niet meer veel geduld te hebben zoals dat van de wetenschapper en onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) bij het kijken met een eigenhandig gemaakte microscoop.

De wereld van kleine dingen ontdekken met microscopen

Mikroskopieren

Flora en fauna bieden zoveel moois bij een beeldvergroting. In het boek “Mikroskopieren” staan veel voorbeelden die zorgen voor de spannende momenten. De inhoud van het boek is een leidraad en hulpmiddel om de wonderwereld onder de microscoop te ontdekken. Zo worden alle onderdelen van de microscoop getoond en besproken en is er aandacht voor de loep en andere vormen van vergrotingsapparaten, die snel gepakt en gebruikt worden.

Er zijn tientallen tips te lezen over alles wat valt te bestuderen. Ook het maken van preparaten en dunne schijfjes is verklaard. Auteur Annerose Bommer bespreekt op boeiende en spannende wijze voorbeelden om te onderzoeken. Het geheel is op een perfecte wijze door meerkleurige figuren en afbeeldingen aangevuld tot een prachtige educatieve uitgave voor thuisgebruik en voor onderwijsdoeleinden. Zeer boeiend zijn de onderdelen over lichtstraling, het zichtbaar maken van atomen met een elektronenmicroscoop, de microscoop in de wetenschap en voorstellen voor projecten en een verklarend woordenregister.

ISBN 978-3-440-07860-0, “Mikroskopieren”, Annerose Bommer, Kosmos Verlag, 1999, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen