Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (1)

1 april 2021

In het geweldig mooie museum Art Room Würth Austria vindt tot en met 30 augustus 2021 de expositie “Reizen in wonderlijke werelden” met schilderwerken en objecten van respectievelijk de kunstenaars Karl Hurm en Antal Sprok. De ironische naamgeving van de expositie concentreert zich voornamelijk op de kunstwerken met een sterke motief- en beeldrelatie met het Swabische thuisland van de kunstenaar en autodidact Karl Hurm, die hij reproduceert in een onuitputtelijke verscheidenheid in eenvoudige, maar vooral verhalende scènes.

Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (1)

Farben, Geschichten, Poesien - Karl Hurm in der Sammlung Würth

Met zijn onmiskenbare handschrift is Karl Hurm tot ver buiten zijn Swabische vaderland bekend geworden. Hij heeft jarenlang naam gemaakt op het gebied van Outsider Art en vierde daarmee niet alleen in Europa maar ook in de VS aanzienlijke successen vieren. Zijn soms dromerige, raadselachtige stemmingen ontvouwen hun magie vooral in zijn landschappen. Onder de meer dan 18.200 kunstwerken in de Collectie Würth bevinden zich ook 200 werken van Karl Hurm.

De in 1930 in Weildorf bij Haigerloch in de omgeving van Stuttgart geboren schilder toonde al op jonge leeftijd zijn talent en belangstelling voor kunst. Door economische omstandigheden na 1945 moest hij in 1949 daardoor het ouderlijke fruit- en groentebedrijf overnemen en kwamen zijn kunstzinnige ambities op een allerlaatste plaats.

Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (1) - 2

In 1970 moest hij echter vanwege een slechte gezondheid de bedrijfsvoering opgeven. Daarna stortte hij zich volledig op het creatieve leven en ontwikkelde al vrij snel een stevig oeuvre in zijn kunst. In 1972 won hij al een eerste prijs met kunst. Nog in hetzelfde jaar werd in opdracht van een bewonderaar en verzamelaar een eerste expositie in een galerie georganiseerd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-89929-278-7, “Farben, Geschichten, Poesien - Karl Hurm in der Sammlung Würth”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2013, 132 pagina’s.

Art Room Würth Austria, Würth Straβe 1, A-3071 Böheimkirchen, www.artroom.wuerth.at.


Gerelateerde artikelen