Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (3)

31 maart 2021

Ook bevat de goed verzorgde catalogus een overzicht van zijn exposities, een overzicht van de aanwezige werken in de actuele expositie en sluit af met een zeer compacte biografie en een overzicht van publicaties met en over Heinz Mack. Een aantal buitenprojecten in het zand van de Sahara of nabij het ijs bij Groenland zijn op dubbele pagina’s afgedrukt en geven daarmee al een artistieke rijkdom van de kunstenaar weer.

Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (3)

Heinz Mack

Al op zijn 24e reisde hij naar de Sahara en was meteen weg van het licht van de zon en de oneindigheid in het zandlandschap, waardoor er elke dag weer een natuurlijk spel van licht, kleur en schaduw wordt gespeeld in het telkens wisselende oppervlak van de zandvlakte. Hij bezocht het landschap van de Sahara meerdere malen.

Op zijn zoektocht naar nieuwe denk- en werkgebieden bezocht hij in 1976 het gebied van het eeuwige ijs van Groenland. In de verblijfperiode ontwierp Mack sculpturen voor het spel tussen licht, kleur en reflecties door het zonlicht. Al vanaf zijn eerste interesses voor kunst vormde licht een centraal element in zijn oeuvre en onderhield al vanaf het begin van zijn carrière een vriendschap met licht- en bewegingskunstenaars als Yves Klein, Piero Manzoni, Jean Tinguely en Lucio Fontana, die voor hem zelfs een vaderfiguur was.

Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (3) - 2
Vogelkooi, 1955, Heinz Mack, bamboe, hout, aluminium, 116 x 73 x 73 cm.

Zijn studie aan de kunstacademie in Düsseldorf vanaf 1950 en de oprichting in Düsseldorf met Otto Piene in 1958 van de kunstenaarsgroep ZERO zorgden voor een levenslange relatie van deze stad. Het veelzijdige oeuvre dat Heinz Mack heeft gerealiseerd in 70 jaar is zeer de moeite waard voor studie en het bezoek aan museum Kunstpalast.

ISBN 978-3-96098-923-3, “Heinz Mack”, Heike van den Valentyn, Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2021, 210 pagina’s.

Kunstpalast, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.


Gerelateerde artikelen