Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (1)

29 maart 2021

Het museum Kunstpalast in Düsseldorf wijdt een tentoonstelling aan Heinz Mack (1931) in het jaar van zijn 90e verjaardag. De bedenkers en inrichters van de expositie kozen voor een presentatie van zijn artistieke werk uit de jaren 1950 tot de jaren 1970. De geselecteerde hoeveelheid van ongeveer 100 kunstwerken richt zich op herkenbare fasen in Macks carrière, zoals studeren aan de Düsseldorf Art Academy, de ZERO-periode, lichtartistieke omgevingen en een verovering van landschappen door middel van grootschalige projecten in de vrije natuur.

Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (1)

Heinz Mack

Naast provocerende vormexperimenten focust de tentoonstelling ook op de rol van muziek en structuralisme, die, zoals de studie van de natuur, een grote invloed uitoefenden op Macks werk. Bezoekers maken kennis met vele bekende en met zelden getoonde werken. Bovendien biedt de tentoonstelling een chronologische tour, die ontwikkeld werd in een samenwerking met Heinz Mack.

Met beroemde en zelden getoonde werken, waaronder institutionele en onderhandse bruiklenen uit België, Groot-Brittannië, Liechtenstein en Duitsland en uit het bezit van de kunstenaar, geeft de tentoonstelling bezoekers een fascinerend beeld van de veelzijdige interesse in creatieve kunst van de kunstenaar. Naast schilderijen, sculpturen en licht kinetische installaties, omvat de museumshow fotografie, film, decorontwerp en architecturale projecten van Heinz Mack. (Wordt vervolgd).

Veelzijdigheid in het oeuvre van kunstenaar Heinz Mack (1) - 2
Het grote weide stuk, 1954, Heinz Mack, hout, 106,5 x 93 x 58 cm.

ISBN 978-3-96098-923-3, “Heinz Mack”, Heike van den Valentyn, Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2021, 210 pagina’s.

Kunstpalast, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.


Gerelateerde artikelen