Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (2)

2 april 2021

Nadien kwam een grote productie op gang van schilderijen, collages en tekeningen en enige sculpturen. Tot aan zijn overlijden in 2019 nam hij aan meer dan 200 exposities deel. Veel van zijn werken zijn gerealiseerd op klein formaat met veelal alledaagse voorstellingen en herkenbare voorwerpen, landschappen, mens en dier in een bewuste eenvoudige stijl met heldere kleuren en zonder schaduwen of een centraal perspectief.

Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (2)

Farben, Geschichten, Poesien - Karl Hurm in der Sammlung Würth

Het magisch realisme in zijn werken is in de loop van zijn ontwikkeling zichtbaar geworden en ontstond een eigen herkenbare stijl. Het museum toont rond de 100 werken uit de collectie van Würth. In de museumshop is een eerder verschenen catalogus beschikbaar als een mooie aanvulling op de expositie. De tweetalige catalogus bevat een aantal essays en een schat aan reproducties van schilderijen.

Gelijktijdig toont het museum werk uit de fantastische wondere wereld van kunstenaar Antal Sprok. De dertien fantasierijke sculpturen van de Hongaarse beeldhouwer zijn in het algemeen geïnspireerd door de kinderlijke sprookjeswereld. De werken zijn te positioneren tussen zelf ontworpen vermakelijke meubelen en merkwaardige sculpturen.

In zijn vocabulaire verwijst Antal Sprok naar het rijk van sprookjes. Op uiterst artistieke manier uitgevoerd, worden gestapelde voorraadlaatjes en compartimenten organisch geïntegreerd in dierlijke of menselijke vormen in zijn kunstmeubilair. Met een uitmuntend vakmanschap, zijn vaardigheden als timmerman en zijn onuitputtelijke verbeeldingskracht brengen creaties tot leven.

Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (2) - 2 Ervaringen uit fantasierijke reizen als kunst vastgelegd (2) - 3
De flyer van de kunstexpositie in het museum Art Room Würth Austria en een kunstwerk van Antal Sprok, Ostrich Strauβ uit 2012.

ISBN 978-3-89929-278-7, “Farben, Geschichten, Poesien - Karl Hurm in der Sammlung Würth”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2013, 132 pagina’s.

Art Room Würth Austria, Würth Straβe 1, A-3071 Böheimkirchen, www.artroom.wuerth.at.


Gerelateerde artikelen