Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26a)

9 april 2021

De Israëlische kunstenaar, kunstschilder en beeldhouwer Yaacov Agam woont en werkt al vele jaren in Parijs. Met zijn opvallende en kleurrijke kunstwerken bouwde hij een internationale bekendheid op en worden zijn kunstwerken bijzonder gewaardeerd. Van hem zijn er momenteel geen grote exposities, maar zijn werken zijn wel te zien in galerijen, in openbare binnen- en buitenruimten in de vorm van sculpturen, maakt deel uit van vaste collecties in vele bekende en minder bekende musea en is te bewonderen in het Yaacov Agam Museum of Art in Rishon LeZion (nabij Tel Aviv).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26a)

Kinetische kunstontwerpen van Agam

Over zijn kunstzinnige leven en zijn werk geeft het kunstboek “Agam - Beyond the Visible” een fascinerende beschouwing. Zijn oeuvre aan kinetische en optische driedimensionale kunstwerken, sculpturen en installaties is een beschrijving meer dan waard. Yaacov Agam werd in 1928 in een klein dorp ten zuiden van Tel Aviv geboren. Het woongebied stond in die tijd onder Brits gezag en het leven was zwaar. Zijn wens om kunstenaar te worden werd snel duidelijk door zijn creatieve interesse in een opleiding aan de kunstacademie in Jerusalem.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26a) - 4
Een mapje met vier telefoonkaarten met ontwerpen met kinetische kunst van Yaacov Agam; Twee uitvoeringen van een kinetisch ontwerp in het telefoonkaarten mapje. Door verschuiving van het ontwerp van een rasterpatroon ontstaan er telkens weer nieuwe en verrassende beelden.

Hij leerde buiten de school en door zijn visuele experimenten meer dan in de klas. Op 17-jarige leeftijd kwam hij terecht in een Brits interneringskamp en kreeg gelegenheid om zich te vormen als tekenaar. Al op jonge leeftijd reist hij door Europa om zich in 1951 in Parijs te vestigen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-965-229-405-0, “Agam - Beyond the Visible”, Sayako Aragaki, Gefen Publishing House, 2007, 3e druk, 222 pagina’s.


Gerelateerde artikelen