Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26c)

11 april 2021

The Star of Hope Met een mapje met vier telefoonkaarten en een geïntegreerd schuifbaar kunstwerk van Agam (zie de twee voorbeelden met de sterren in de kleurrijke geometrische patronen) bracht een Israëlische stichting met activiteiten in onderzoek en bestrijding van diabetes in een gelimiteerde oplage uit in het jaar1996.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26c)

Kinetische kunstontwerpen van Agam

Het initiatief voor deze waardevolle uitgave is onder meer gekoppeld aan het honderd jarige bestaan van het Zwitserse bedrijf Landis & Gyr en aan een ondersteunende medewerking van de Israëlische kunstenaar Yaacov Agam. De productie van de telefoonkaarten en de promotieset is mede mogelijk geworden door medewerking van Bezeq, het Israëlische telefoonbedrijf. Door de aankoop van deze prachtige en unieke set ondersteunde de koper het onderzoek naar de oorzaak, het voorkomen en bestrijden van diabetes.

Volgens de gegevens op de achterzijde van de set is de oplage beperkt tot 10.000 stuks. Ondanks het afschaffen van vooraf betaalde telefoonkaarten heeft de combinatie van vier telefoonkaarten en het kinetische schuifkunstwerk van Yaacov Agam een hoge aantrekkingskracht op verzamelaars van telefoonkaarten.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (26c) - 4
Voorbeelden van publicaties waarin het leven en het werk van Yaacov Agam centraal staan. De uitgave Agam in de encyclopedie Künstler, een kritisch lexicon van de moderne kunst.

In de brochure geeft Agam een voorwoord: “De drijvende kracht en de bron van mijn inspiratie komt voort uit mijn verlangen om een picturale en artistieke uitdrukking te geven aan een realiteits- en tijdconcept die overeenkomt met oudtestamentische-Hebreeuwse opvattingen, die aanzienlijk verschillen van de overtuigingen van alle andere beschavingen en naar mijn indruk nog geen artistieke vorm heeft gevonden”.

Geïllustreerde biografie van Agam
In de publicaties van “Künstler: kritische lexicon van de moderne kunst” verscheen in 1998 een uitgebreide bijdrage over de Israëlische kunstenaar Yaacov Agam. De twee uitgebreide teksten zijn zeer ruim afgewisseld met een schat aan foto’s van gerealiseerde projecten in binnen- en in buitenruimten, van schilderstukken en enkele beelden van Agam’s videokunst.


Gerelateerde artikelen