Familie Curie vormde een wetenschappelijke dynastie

18 september 2013

De ontdekking van de radioactiviteit heeft een nieuwe wereld voor de mens ontsloten en dankzij de inspanningen van de familie Curie hebben wij de inwendige structuur van de materie verkend en meervoudig in beeld gebracht. Ook de geneeskunde heeft er nieuwe behandelwijzen aan ontleend.

Familie Curie vormde een wetenschappelijke dynastie

De Curies - Twee generaties in de ban van radioactiviteit

Het leven en het werk van Pierre en Marie Curie is gevuld geweest met onderzoek op het gebied van de radioactiviteit, maar hun geluk was maar voor korte duur. Over de baanbrekende werkzaamheden van dit beroemde echtpaar, hun dochter en haar man, verscheen een fascinerend overzicht in een rijk geïllustreerd uitgave in de reeks Wetenschappelijke Biografie.
Pierre Curie (1859-1906) wordt in Parijs geboren en is al in 1882 amanuensis aan de Parijse Hogeschool voor industriële natuur- en scheikunde. Als wiskundige formuleert hij in 1894 zijn algemene symmetrieprincipe in de vorm van een aantal stellingen. Inmiddels doet hij ook onderzoek naar magnetisme en werkt aan een proefschrift en promoveert op 6 maart 1895. Tijdens de verdediging zat de jonge Poolse vrouw Marie Sklodowska met een meer dan bijzondere aandacht te luisteren. Marie Curie-Sklodowska (1867-1934) is een ijverige studente geweest met een zeer sterk karakter. Dankzij Gabriel Lippmann startte zij met onderzoek naar magnetisme en werd voorgesteld aan Pierre. Dat werd al snel echte liefde en het huwelijk vond in het jaar 1895 plaats. Dochter Irène werd geboren in 1897. Pierre en Marie raakten sterk geïntrigeerd door de merkwaardige straling die een jaar daarvoor beschreven werd door Henri Becquerel. Als moeder en wetenschapper werpt Marie Curie zich volledig op haar studie naar straling van materialen en samen ontdekken zij twee nieuwe elementen, radium en polonium. De auteur beschrijft die eerste jaren in de samenwerking tussen Pierre en Marie op een zeer interessante wijze. Zij nemen op een actieve wijze deel aan de omwenteling in de natuurkunde in het begin van de 20e eeuw. De wonderlijke gedeelde resultaten uit hun onderzoeken hebben ook andere onderzoekers geïnspireerd. Pionier Ernest Rutherford onderzocht radioactiviteit van thorium en beschreef zijn waarnemingen vanuit een hoge deskundigheid. Het jaar 1903 is een heel bijzonder jaar voor Pierre en Marie Curie. Zij ontvangen medailles en hoge onderscheidingen. Maar de meest eervolle onderscheiding komt uit Zweden. Tezamen met Henri Becquerel ontvangen Pierre en Marie Curie de Nobelprijs voor natuurkunde. De twee geweldige en zeer bescheiden wetenschappers zijn ineens wereldnieuws en profiteren van deze prijs en steken hun prijzengeld in een nieuwe onderzoeksruimte. In 1904 krijgen zij hun tweede dochter, die zij Ève noemden. Het noodlot slaat voor Pierre toe in 1906 door een onvermijdelijk dodelijk ongeval. Na de dood van Pierre wijdt Marie zich aan onderwijs en onderzoek. De lezer van dit zeer gedetailleerde studieboek krijgt alles te weten over deze dramatische periode, waarin Marie zich volledig stort op haar werk, waarmee zij weer een belangrijke ontdekking doet. Ze wordt geplaagd door de roddelpers in de verkiezingsperiode voor een plaats in de Academie te Parijs. In 1911 ontvangt zij voor haar werk aan radium de Nobelprijs voor scheikunde. Zij speelde een fantastische rol bij de hulp aan gewonden door de 1e Wereldoorlog. Inmiddels heeft de geneeskunde in ruime mate stralingstherapie in gebruik. Haar oudste dochter ontmoet Frédéric Joliot en trouwen in 1926. Beiden werken zij aan kernenergie en kernsplijting en ontvangen in 1935 de Nobelprijs voor scheikunde. In het boek vindt de lezer een pracht verhaal over het werk en leven van de Curies.

Familie Curie vormde een wetenschappelijke dynastie - 2 Familie Curie vormde een wetenschappelijke dynastie - 3 Familie Curie vormde een wetenschappelijke dynastie - 4

ISBN 978-90-7698-815-3, “De Curies - Twee generaties in de ban van radioactiviteit”, Pierre Radvanyi, Veen Magazines, 2004, 152 pagina’s.


Gerelateerde artikelen