Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (2)

12 november 2023

De geboortestad van wetenschapper en genie Albert Einstein (1879-1955) heeft met een grote expositie in de zomer van 2004 het feit dat Albert Einstein er 125 jaar geleden geboren is herdacht. Terecht is de Duitse stad Ulm daar bijzonder trots op. Albert Einstein is namelijk één van de bekendste moderne wetenschappers uit de 20e eeuw. Eigenlijk net zo bekend als de Engelse wetenschapper Sir Isaac Newton en onze eigen eveneens beroemde wetenschapper Christiaan Huygens.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (2)

Al op zeer jonge leeftijd ging Einstein met zijn ouders naar München.

De stad Ulm zorgde voor een expositie met een cultuurhistorisch overzicht van het leven en het werk van de fysicus. Ondanks de brede opzet was het concept van de expositie van hoge wetenschappelijke waarde en inhoud. Naast het publiek stond ook de moderne wetenschapper versteld van de verrassende diepgang. De expositie over Albert Einstein bestond uit twee elkaar sterk aanvullende delen.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (2) - 4

Als rode draad liep door de expositie de biografische oriëntatie. Vele hoogtepunten en bijzonderheden uit het leven van Albert Einstein werden in deze biografische structuur in ruime mate uitgelicht. Ook de privésfeer van de mens Einstein met al zijn persoonlijke en familieproblemen kwam uitgebreid voor het voetlicht. Al op zeer jonge leeftijd ging Einstein met zijn ouders naar München. Daar groeide hij op. In het Zwitserse Zürich studeerde hij. Zijn werk en vooral zijn eerste wetenschappelijke successen had hij in Bern. Hij reist veel en wordt later zelfs Zwitsers staatsburger. Het laatste deel van zijn leven werkte en woonde Einstein in Princeton (USA). (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen