Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (3)

12 november 2023

De bekende vallende appel naast de zittende Isaac Newton was misschien wel het begin van Newtons theorie over de zwaartekracht. Einstein heeft daarna gebruik gemaakt van vele beschrijvingen van Isaac Newton over de zwaartekracht en de bijbehorende verschijnselen als massa en versnelling, bij zijn studie en opzet van zijn relativiteitstheorie.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (3)

In 1921 ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Voor het ontstaan van de theorie van relativiteit is 1905 het magische jaar. In dat jaar verschijnt in één van Einsteins dissertaties de beroemde vergelijking E = m c². Rondom het concept van de expositie organiseerde het museum meerdere wetenschappelijke voordrachten en educatieve dagen. Een goed verzorgde en ruim geïllustreerde catalogus was tijdens de expositie in het Duitse Ulm verkrijgbaar.

Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Albert Einstein (3) - 4

De ingebonden catalogus beschrijft aan de hand van vele foto’s en illustraties van certificaten, boeken, aantekeningen, brieven en covers het rijke leven en het werk van Einstein. Het boek leest als een familiealbum en heeft meerdere verwijzingen en uitleg over zijn verhandelingen en bekende uitvindingen. Ook bevat het boek de afschriften van de correspondentie met Sigmund Freud en de kopieën van zijn verschillende paspoorten.

In 1921 ontving Albert Einstein in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde. “Albert Einstein”, Ze’ev Rosenkranz, Historisches Museum Bern, 2004, 231 pagina’s, ISBN 3 03823 101 0. Voor de postzegelverzamelaars, die kiezen voor de opbouw van een thematische collectie over het leven en werk van Einstein, ontstaat er een reuze collectie met verbindingen naar veel wetenschappers en technologische innovaties en ontwikkelingen en naar andere mooie thematische collecties. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen