Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57a)

13 november 2023

De geschiedenis van het vastleggen van beelden, scènes, voorstellingen, situaties, omgevingen, feiten en gebeurtenissen op lichtgevoelig materiaal is op grote schaal begonnen in het jaar 1839. De fotografie werd officieel geboren en de ontwikkelingen in de fotografie volgden elkaar super snel op. In vele landen ter wereld werden steeds weer nieuwe procedures, systemen en apparaten ontwikkeld.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57a)

Fotografie vroeger en nu

Ook het lichtgevoelige materiaal kwam in een geweldige stroomversnelling van mogelijkheden en kwaliteiten beschikbaar voor het realiseren van het eindresultaat: de foto. Hoe de fotografie is ontstaan is uitgebreid aangegeven in de drie geselecteerde publicaties, die wij voor onze lezers in de OF-rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” beschrijven.

In de publicatie “Fotografie vroeger en nu” beschrijft de auteur onder de titel “Tekenen met licht” op de eerste pagina’s een beeld van de creativiteit van Leonardo da Vinci om met hulp van een camera obscura een beeld van de werkelijkheid te tekenen. In de jaren daarna werden slimmere tekeninstrumenten ontworpen en gebruikt. De portretten van vele personen werden tot aan de ontdekking van een lichtgevoelige stof gewoon getekend of geschilderd op daartoe geschikte materialen. (Wordt vervolgd).

“Fotografie vroeger en nu”, Ann Van Dyck, Museum voor Fotografie, 48 pagina’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (57a) - 4
Het opbouwen van een thematische postzegelverzameling met het onderwerp “Foto” geeft verzamelaars heel veel informatie op postzegelformaat.

“Camera’s”, Ann Van Dyck, Museon en Museum voor Fotografie Antwerpen, 1992, 10 informatiebladen.

“Daguerreotypie”, Ann Deckers en Herman Maes, FotoMuseum Provincie Antwerpen, 32 pagina’s.

FOMU - Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, B-2000 Antwerpen, www.fomu.be.