Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (10)

14 mei 2024

Postzegelverzamelaars met een voorkeur voor het verzamelen van thematische postzegels en andere bijbehorende filatelistische uitgaven zullen snel ervaren dat een scherpe afbakening van het onderwerp al moeilijk en ingewikkeld wordt. Meerdere thema’s en onderwerpen hebben namelijk een ingewikkelde structuur door de details en de soms vele onderlinge raakvlakken tussen bijvoorbeeld onderzoeken naar een bepaald vaccin voor geneeskundige doeleinden.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (10)

Pioniers in de geneeskunde

Bij de opbouw van een verzameling rondom het baanbrekende werk en de resultaten van onderzoek en experimenten door Alexander Fleming maakt de verzamelaar kennis met het werk van meerdere andere onderzoekers en wetenschappers en krijgen daarmee informatie over nieuwe succesvolle resultaten in de strijd van het bestrijden van virussen en bacteriën. De Amerikaans arts en immunoloog Jonas Edward Salk (1914-1995) is ontdekker, respectievelijk uitvinder van het naar hem benoemde salkvaccin.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (10) - 4

De ontdekking van dit vaccin en het gebruik ervan was een eerste succesvolle inzet in de bestrijding van het poliovirus. Voor zijn ontdekking vroeg hij geen patent aan, maar maakte het mogelijk dat het vaccin en de formule ervan voor iedereen beschikbaar kwam. De schoolopleiding van vier jaar deed hij in drie jaar. Hij bezocht daarna het City College of New York. Zijn universitaire studie deed hij aan de New York University. Hij werd benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Pittsburgh en mocht in zijn werkzame leven verschillende onderscheidingen ontvangen. Dit vaccin geeft de ontvanger immuniteit tegen polio. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen