Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (9)

13 mei 2024

De Duits-Britse biochemicus en bacterioloog Ernst Boris Chain (1906-1979) ontving in 1945 samen met Alexander Fleming en Howard Florey de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van penicilline en de eigenschappen ervan bij de genezing van infectieziekten. Ernst Boris Chain is in Berlijn in 1906 geboren als de zoon van de van oorsprong Russische chemicus Michael Chain en zijn vrouw Margarete Eisner.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (9)

Pioniers in de geneeskunde

Ernst Boris studeerde in de periode 1924-1928 chemie en medicijnen in Berlijn aan de Friedrich-Wilhelm-Universiteit en rondde zijn studie met een promotie af in 1930. Daarna deed hij onderzoek in zijn vakgebieden in het universiteitsziekenhuis Charité in Berlijn. Door de politieke machtsovername in 1933 in Duitsland emigreerde hij in april 1933 naar Londen en vond een baan als onderzoeker op de universiteit van Cambridge. In 1935 kreeg hij een aanstelling als lector pathologie aan de universiteit van Oxford.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (9) - 4

Vanaf 1939 startte hij samen met Howard Florey een onderzoek naar het ontstaan en bestaan van natuurlijke antibacteriële middelen. Door de resultaten van dit onderzoek kwamen beide onderzoekers weer op het spoor van het werk van Fleming, die al eerder penicilline had beschreven. Daarna werden er meerdere ontdekkingen gedaan. In 1948 huwde Chain de biochemicus Anna Beloff. Hij was al sinds 1939 Brits staatsburger. Hij vervulde meerdere functies als directeur bij onderzoeksinstituten en kreeg meerdere benoemingen als hoogleraar. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen