Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (7)

11 mei 2024

De in Oekraïne geboren tijdgenoot van Fleming, de Amerikaanse biochemicus en microbioloog Selman Abraham Waksman (1888-1973), heeft met zijn onderzoeken en werkzaamheden in de biochemie en microbiologie meer dan 20 verschillende antibiotica ontdekt. Voor zijn ontdekking van streptomycine werd hem de begeerde Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde toegekend en in 1952 uitgereikt.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (7)

Pioniers in de geneeskunde

Na het verkrijgen van het diploma van zijn opleiding aan het Vijfde Gymnasium in Odessa wilde hij studeren aan de universiteit. Door zijn joodse achtergrond werd hij niet toegelaten en besloot hij om in 1910 te emigreren naar familie in de Verenigde Staten. Zes jaar later kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Zijn oorspronkelijke voornaam Zolman veranderde hij in Selman.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (7) - 4

Waksman studeerde landbouwkunde aan de universiteit van New Brunswick. In het jaar 1915 studeerde hij af als bachelor en verkreeg hij na een vervolgstudie een jaar later zijn masterdiploma. In 1918 voltooide hij nog een universitaire studie in de filosofie aan de Universiteit Berkeley. Na het voltooien van zijn studies werkte hij als wetenschapper aan de Rutges-Universiteit in New Brunswick en ontdekte veel antibiotica. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen