Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (6)

10 mei 2024

Verzamelaars van postzegels en andere filatelistische uitgaven, die bewust kiezen voor het opbouwen en verdiepen van een thematische postzegelverzameling komen regelmatig in hun verzameling portretten, afbeeldingen en bijzonderheden tegen van personen en gebeurtenissen met een relatie tot het hoofdonderwerp of thema.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (6)

Pioniers in de geneeskunde

De Britse chirurg Joseph Lister (1827-1912) is vooral bekend geworden als de “vader van de antiseptische chirurgie”. Hij studeerde medicijnen aan het University College in Londen en studeerde in 1847 af. In 1852 werd hij benoemd als chirurg in het University College Hospital. In die tijd werden er dagelijks infectiegevallen geconstateerd.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (6) - 4

De medicus Joseph Lister werd in 1860 benoemd als hoogleraar voor de leerstoel chirurgie in Glasgow. Het infectieprobleem was toen zeer groot. Lister deed in de praktijk indrukwekkende ontdekkingen, die uiteindelijk leidden tot minder infecties. Het bekende Listerine mondwater is naar hem vernoemd. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen