Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (8)

28 januari 2024

Na een keuze voor het opbouwen van een thematische postzegelverzameling kan de verzamelaar altijd rekenen op flinke uitbreidingen bij het kiezen voor een onderwerp dat ligt binnen het gebied van wetenschap en techniek en nog eens op extra uitbreidingen indien aan de onderwerpen ook één of meerdere personen zijn verbonden. Zo wordt bijvoorbeeld de dag of het jaar van de uitvinding, de demonstratie, de officiële publicatie of veelal het jaar van het verlenen van een patent op de uitvinding of methode, elke periode van 5 jaar gevierd of is er ergens ter wereld aandacht voor de uitvinding of voor de bijbehorende persoon.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (8)

Postzegels houden de geschiedenis actueel bij.

Deze gebeurtenissen zijn voor veel postadministraties aanleiding om een speciale postzegels te laten ontwerpen en uit te geven. Sommige postadministraties koppelen aan zo’n gebeurtenis meerdere zegels en een postzegelblok. Bij elke periode van 50 jaren, 100 jaren of meer veelvouden daarvan zijn er zelfs veel parallel acties van postzegeladministraties. Soms wordt er een internationaal jaar uitgeroepen voor een bepaald onderwerp of thema. In de volgende jaren zullen meerdere postbedrijven zich volop storten op het uitgeven van feestelijke en herdenkingszegels en aanverwante filatelistische producten.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (8) - 4

Misschien wel juist op tijd om nog veel personen te interesseren voor het verzamelen van postzegels in thematische collecties. Het officiële gebruik van postzegels zal namelijk in een periode van de volgende 10 jaar aanzienlijk afnemen door de beschikbaarheid van onder andere digitale “postzegels” en door het in het algemeen afnemen van de hoeveelheid te verzenden briefpost en ansichtkaarten.

Er ontstaan wel initiatieven om “eigen” officiële postzegels te ontwerpen en te laten vervaardigen om de eigen verzamelingen nog aantrekkelijker te maken. Sommigen willen graag deze zegels tegen redelijke vergoedingen leveren. We zullen onze postzegelcollecties gaan koesteren en uitbreiden met extra wetenswaardigheden over het gekozen thema om veel uren te genieten van het thema op een postzegelformaat. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen