Kleur als sfeermaker 2

29 januari 2024

De auteur bespreekt ook de resultaten uit diverse studies naar het natuurkundige verschijnsel kleur en het gebruik van kleur door verschillende volkeren en bevolkingsgroepen. De verhandelingen over kleur door Sir Isaac Newton hebben veel kunstenaars geprikkeld bij het ontwerpen en realiseren van hun kunstwerken. De combinatie van glas, prisma en licht speelt daarbij een belangrijke rol.

Kleur als sfeermaker 2

Die Sprache der Farben

In het gedeelte “Newton en de schilderkunst” krijgt de lezer een goede kijk op de invloed en uitstraling van kunst vanuit het toepassen van de resultaten van de lichtexperimenten van Newton. Volgens Newton bestaat er een aantoonbare relatie tussen kleur en muziek. De relatie tussen kunstenaar William Blake en wetenschapper Isaac Newton is uitgebreid weergegeven.

Bijzondere aandacht is er voor de opzet en de verschillen van een kleurenleer door Philipp Otto Runge en die van Johann Wolfgang von Goethe. Prachtige kleurenreproducties ondersteunen deze verhandeling. Het uitgebreide studieboek sluit af met de hoofdstukken “Mood Indigo”, “Michel-Eugène Chevreul”, “Methode van Georges Seurats”, “Het zwarte licht van Henri Matisse” en “Kleur in de fysiologie”.

In deze cluster is er extra aandacht voor de kleurenleer volgens Hermann von Helmholtz en de leer van de kleurenharmonie volgens Wilhelm Ostwald. De presentatie van het onderwerp en de wijze van behandeling ervan maakt dit studieboek en naslagwerk bijzonder geschikt voor gebruik door kunst- en cultuurhistorici, kunstenaars en ontwerper, psychologen, wetenschappers en studenten en verder voor iedereen die interesse heeft in kleur en de kleurrijke achtergronden en de fascinatie van dit optische fenomeen.

ISBN 3-363-007280, “Die Sprache der Farben”, John Gage, Ravensburger Buchverlag, 1999, 320 pagina’s.


Gerelateerde artikelen